Președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a mulțumit premierului Australiei, Malcolm Turnbull, și soției sale, Lucy, pentru primirea călduroasă numind-o pe aceasta din urmă ”delicioasă”, relatează Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Macron a ajuns marți în Australia pentru o vizită de trei zile, pentru a consolida relaţiile bilaterale pe plan strategic, economic, dar de asemenea ştiinţific, cultural şi lingvistic.

Macron i-a mulțumit miercuri premierului Turnbull și soției sale, Lucy, pentru că sunt gazde atât de bune și a lăudat mâncarea și vinul, înainte de a exclama: ”Vreau să vă mulțumesc pentru primire, dumneavoastră și delicioasei dumneavoastră soții pentru primirea călduroasă”.

Comentariul a aprins rețelele de socializare, înlocuind discuțiile importante precum influența crescândă a Chinei în regiune.

Dar ce a încercat Macron să spună exact?

Traducătorul de la Sydney, Ian Davies, a declarat pentru Reuters că un vorbitor francez nu va folosi niciodată cuvântul francez ”délicieux” pentru a descrie o persoană.

”Probabil a vrut să spună că este ”încântătoare” (delightful)”, a spus Davies. ”Spui délicieux despre produse de patiserie, nu despre o persoană”.

Nu este pentru prima dată când o astfel de gafă a unui șef de stat are loc. Anul trecut, președintele SUA, Donald Trump, a lăudat-o pe Brigitte Macron pentru că ”se menține foarte bine”.