Partidul Republican al Poporului (CHP) și alte trei partide de opoziție din Turcia au ajuns la un acord privind formarea unei alianțe în vederea alegerilor parlamentare anticipate din 24 iunie, potrivit unui oficial citat de Reuters.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Oficialul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a precizat pentru Reuters că acordul dintre CHP, Partidul Iyi, Partidul islamist Saadet și Partidul Democrat va fi anunțat oficial în cursul zilei de joi, într-o conferință de presă.

Acordul creează astfel o largă coaliție împotriva președintelui Tayyip Erdogan și sporește șansele partidelor de opoziție.

În schimb, formațiunea președintelui Erdogan, Partidul Justiției și Dezvoltării, AKP, a încheiat o alianță cu Partidul Mișcării Naționale.

Înregistrarea alianțelor electorale trebuie făcută până la 6 mai.

Erdogan a câștigat mai multe runde de alegeri și domină viața politică din Turcia încă din 2002, când partidul său cu origini islamiste a ajuns la putere. Alegerile anticipate din iunie vor marca tranziția la o președinție cu prerogative sporite, în baza referendumului pentru modificarea constituției care a avut loc anul trecut.