Luigi Di Maio atacă partidele şi îi acuză pe liderii lor că se gândesc doar la funcţii, nu şi la interesele ţării. Di Maio vrea ca italienii să revină la urne în iunie şi i se adresează lui Matteo Salvini: "Să mergem împreună la Palatul Quirinale (sediul preşedinţiei) pentru a cere alegeri anticipate". Însă, atât liderul Ligii, cât şi Berlusconi insistă: "Guvern de centru-dreapta". "Este ruşinoasă maniera în care toate partidele se gândesc la propria grădină şi la propriile interese", acuză Di Maio într-o înregistrare pe Facebook, potrivit Rador, care citeaza La Repubblica.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Propusesem un contract celorlalte forţe politice, nu am crezut niciodată că este uşor, dar niciodată nu m-aş fi gândit că este imposibil", a adaugat el. "Salvini a preferat să vegheze interesele unui condamnat care nu poate candida în detrimentul intereselor italienilor. Eu i-am vorbit în mod sincer, cu inima deschisă, i-am spus să ne aşezăm la discuţii şi să găsim o soluţie şi să formăm un guvern care să poată schimba ţara.

Nimic, el l-a ales pe Berlusconi: unul care a făcut Legea Fornero, a creat Equitalia şi a blocat ţara timp de 20 de ani pentru interesele sale personale", continuă Di Maio. Liderul M5S critică şi Partidul Democrat: "De cealaltă parte aveam PD, un partid care a primit o lovitură dură la alegeri, dar care începe să înţeleagă ceva, lăsându-l deoparte pe Renzi, lăsându-l să fie un simplu senator. Dar aseară l-am văzut că repropunea chiar şi o reformă constituţională, după ce italienii au respins deja una propusă de el.

În loc să le ceară scuze italienilor pentru daunele aduse de guvernul său, a atacat Mişcarea de 5 Stele şi pe mine, respingând orice ipoteză de contract". "Astfel, nu există altă soluţie, trebuie să revenim la urne cât mai curând posibil, apoi evident va decide preşedintele Mattarella. Toţi vorbesc despre un nou tur de scrutin în sistemul electoral, dar un al doilea tur de scrutin sunt următoarele alegeri.

Eu îi spun lui Salvini să meargă împreună cu mine să cerem noi alegeri şi să organizăm acest nou tur de scrutin în iunie, să le permitem italienilor să aleagă între revoluţie şi restaurare", a concluzionat Di Maio. Matteo Salvini, însă, cu privire la succesul înregistrat de Ligă în Fiuli Venezia Giulia, a scris pe Twitter: Mulţumesc, Friuli Venezia Giulia! #mergemsăguvernăm, eu sunt pregătit!". Silvio Berlusconi subliniază într-un comunicat că victoria din FVG "este un motiv în plus pentru a încredinţa formaţiunilor de centru-dreapta sarcina de a conduce guvernul naţional".

Beppe Grillo a postat pe blogul său un articol în care îl apără pe Di Maio şi atacă Partidul Democrat, Liga şi Centrul-Dreapta: "Entuziasmul lui Luigi este promovat ca şi cum ar fi lacom de putere. Aceasta este logica evolutivă a paraziţilor: utilizarea entuziasmului noului pentru a face să supravieţuiască vechiul". Grillo consideră că încercarea de a forma un guvern "este un lucru pe care îl datorăm ţării", dar precizează: "PD şi mizeia care aşteaptă colapsul structural al garantului său, Berlusconi, cred cu adevărat că vrem să ne aliem cu ei?".

Şi aceasta pare, pentru stat, un pas decisiv spre o perspectivă a votului anticipat.