Datorită textului votat de Camera Lorzilor, Parlamentul poate împiedica guvernul să părăsească Uniunea Europeană în absența unui acord cu Bruxelles-ul. Camera Lorzilor a adoptat luni, 30 aprilie, un amendament la proiectul de lege pentru Brexit, care îi conferă Parlamentului puterea de a împiedica guvernul să părăsească Uniunea Europeană în absența unui acord cu Bruxelles-ul. Propunerea a fost adoptată cu 335 de voturi contra 244, potrivit Rador, care citeaza Le Point.

HotNews.roFoto: Hotnews

După examinarea sa de către Lorzi, textul trebuie să revină în următoarele săptămâni în faţa deputaților care l-au votat în ianuarie și care ar putea, prin urmare, să suprime sau să modifice acest amendament jenant pentru executiv. Guvernul conservator al Theresei May a indicat anterior că va permite Parlamentului să voteze acordul de divorț. Dar, în caz de respingere, singura opțiune rămasă era atunci o ieșire fără acord, o perspectivă care îngrijorează în special companiile britanice.

Amendamentul adoptat luni le oferă parlamentarilor ocazia de a "sugera noi negocieri" sau chiar de a decide să rămână în UE, a declarat lordul conservator Douglas Martin Hogg, unul dintre semnatari. Acest vot este încă o lovitură pentru guvern, deoarece proiectul de lege a fost dezbătut pentru prima dată de Casa Lorzilor, majoritar pro-UE, și ilustrează diviziunile partidului de guvernământ cu privire la Brexit.

Chiar înainte de adoptarea sa, executivul a avertizat că o astfel de propunere riscă "să slăbească mâinile Regatului Unit în negocierile pentru Brexit", potrivit unui purtător de cuvânt al Theresei May. În aprilie, "Pairii" au votat deja pentru a menține Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în legislația britanică și au adoptat un amendament care pune sub semnul întrebării planurile guvernului de a părăsi Uniunea vamală.

Proiectul de lege al guvernului privind retragerea din UE trebuie să-i permită Regatului Unit să continue să funcționeze normal atunci când va tăia legătura cu blocul european. El pune capăt supremației dreptului european asupra legislației naționale britanice și organizează transpunerea reglementărilor europene.