Seara trecută, ţările din Uniunea Europeană "au fost lăsate pe întuneric" cu privire la probabilitatea costisitoarelor taxe pe oţel şi aluminiu pe care le-ar impune Administraţia Trump, având în vedere că exceptarea lor de la asemenea taxe urma să expire, alimentând astfel temerile legate de un război comercial declarat, potrivit The Times, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În luna martie, preşedintele Trump a impus o majorare cu 25% a taxelor de import pentru oţel şi cu 10% a celor pentru aluminiu, dar a garantat Canadei, Mexicului, Braziliei, Uniunii Europene, Australiei şi Argentinei o exceptare temporară.

În lipsa unei eventuale prelungiri de ultim minut, exceptarea urma să expire astăzi, la ora 4:01 dimineaţa. Dl Trump a garantat exceptarea permanentă a Coreii de Sud cu condiţia ca această ţară să-şi reducă cu aproximativ 30% exporturile de oţel în Statele Unite. În timpul convorbirilor de ultim moment de aseară, dintre comisarul european al comerţului, Cecilia Malmstrom, şi Wilbur Ross, secretarul american al comerţului, Comisia Europeană a anunţat că este gata să reacţioneze în cazul în care noile taxe vor fi impuse.

Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, forul executiv al UE, a declarat că Washingtonul a fost contactat "la toate nivelurile" pentru a încerca să se ajungă la o reducere "punctuală", dar a avertizat că UE este gata să reacţioneze, afirmând că oficialii de la Bruxelles vor lucra şi marţi, o zi declarată nelucrătoare, pentru a soluţiona problema. Comisia a anunţat că, în cazul în care UE va fi supusă unor taxe pe metalele respective, în valoare de € 6,4 miliarde pe care le exportă anual în Statele Unite, atunci ea va impune propriile taxe produselor în valoare de €2,8 miliarde exportate de SUA, de la cosmetice şi până la motociclete.

Duminică, primele trei mari economii ale UE - Germania, Marea Britanie şi Franţa - au purtat convorbiri legate de această criză, iar ulterior administraţia franceză a anunţat că s-a convenit că "UE trebuie să fie gata să acţioneze" dacă Washingtonul impune taxele. "Preşedintele nu a luat, deocamdată, nicio decizie", a declarat ieri, într-un interviu acordat celor de la Fox Business Network secretarul american al trezoreriei, Steven Mnuchin.

Declaraţiile dlui Mnuchin le-au contrazis pe cele ale dlui Ross, fost investitor al Băncii Irlandei, care duminică, la Bloomberg News, a spus că administraţia Casei Albe va continua să ofere scutiri de taxe unor ţări, pe care însă nu le-a numit. În martie, dl Trump a ameninţat Europa cu taxe punitive pe importurile de oţel şi aluminiu în cazul în care Statelor Unie nu li oferă nişte tarife vamale mai favorabile.

Tarifele au fost temporar evitate. La o reuniune din luna martie a Consiliului European, liderii UE şi-au reunit forţele pentru a respinge termenul-limită impus de dl Trump pentru luna mai, susţinând o scutire necondiţionată de până la 25%. Premierul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, a avertizat în legătură cu eventualul impact pe care noile tarife impuse le-ar avea asupra ţării sale. Irlanda nu produce oţel, dar asigură aproximativ 30% din producţia de aluminiu a UE prin combinatul Aughinish Alumina din Limerick.

Combinatul, care este totodată cea mai mare rafinărie de aluminiu din Europa, transformă bauxita în alumina, aceasta fiind ulterior exportată pentru a fi transformată în aluminiu. Oficialii Administraţiei Trump au afirmat că, în schimbul păstrării taxelor actuale, ţările exportatoare de aluminiu vor trebui să accepte nişte cote care să asigure o protecţie similiară producătorilor din SUA.