O persoană a murit, iar alte trei sunt date dispărute, după ce un bloc turn cu 26 de etaje, cuprins de flăcări, s-a prăbușit marţi în centrul oraşulul brazilian Sao Paulo. Incendiul ar fi izbucnit în jurul ore 01.30, la al cincilea etaj al clădirii, şi s-a extins rapid la etajele superioare, scrie presa locală. Potrivit publicației Folha de S.Paulo, cauzele incendiului sunt încă necunoscute, dar cel mai probabil a fost vorba despre explozia unei butelii de gaze.

Incendiu zgarie-nori Sao PauloFoto: Captura YouTube

Clădirea, fost sediu al Poliţiei Federale braziliene, era părăsită de aproape 10 ani și în jur de 150 de familii fără adăpost locuiau în ea.

La faţa locului au intervenit peste 160 de pompieri și 57 de autospeciale. Potrivit Reuters, imaginile live ale televiziunii locale au arătat cum un pompier aflat pe acoperișul unei clădiri vecine încearcă să salveze un bărbat agățat de o frânghie. Brusc, structura se prăbușește, iar bărbatul dispare în norul de fum și praf. O femeie și cele două fiice gemene ale sale sunt date dispărute.

Flăcările au cuprins şi alte clădiri din cartierul Largo do Paissandu, printre acestea aflându-se și o biserică luterană din 1909.

Guvernatorul Sao Paulo, Marcio Franca, a declarat pentru ziarul Folha de S.Paulo că ceea ce s-a întâmplat marți este o "tragedie anunțată". "Nu sunt îndeplinite nici măcar minimul de condiții pentru ca oamenii să poată locui acolo. Oamenii trăiesc acolo din disperare", a spus Franca.

El a adăugat că autoritățile braziliene au încercat de nenumărate ori să evacueze persoanele fără adăpost din clădirile abandonate din centrul Sao Paulo, însă fără succes, din cauza unor decizii judecătorești.

Zeci de imobile din regiune au fost ocupate de grupuri organizate de persoane fără adăpost, care au condiționat eliberarea clădirilor de acordarea de locuințe sociale.