Acuzaţiile de luni seara ale premierului israelian Benjamin Netanyahu cu privire la programul nuclear iranian sunt lansate de către "un mincinos înrăit în pană de idei", afirmă marţi, într-un comunicat, Ministerul iranian de Externe, potrivit News.ro care citează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste acuzaţii "tocite, fără interes şi ruşinoase" sunt ale unor "lideri sionişti (care) nu văd alte mijloace pentru a-şi asigura supravieţuirea regimului ilegal decât ameninţându-i pe ceilalţi şi folosind un bluf răsuflat", transmite ministerul în acest comunicat publicat pe site.

"Netanyahu şi infamul regim sionist ucigaş de copii ar trebui să înţeleagă că opinia publică mondială este suficient de educată şi înţeleaptă" pentru a nu crede asemenea afirmaţii, conchide ministerul.

Netanyahu a declarat luni seara, în faţa televiziunilor israeliene, că Israelul dispune de "probe concludente" cu privire la existenţa unui plan "secret" pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba atomică.

El a prezentat astfel ceea ce a numit drept "o captură excepţională a spionilor israelieni la Teheran". În faţa unor dosare şi CD-uri, care conţin în opinia sa 100.000 de documente, Netanyahu, un obişnuit al unor asemenea prestaţii, a livrat ceea ce ziarul israelian Maariv a catalogat drept "show-ul vieţii lui".

Aceste fotografii, înregistrări video şi reprezentări grafice ar arata că Iranul, în pofida dezminţirilor sale constante, a dezvoltat din 1999 și până în 2003 un plan secret - intitulat Amad - cu scopul de a produce bomba atomică, a acuzat el.

"Pseudo-dezvăluiri"

Iranul a ridiculizat luni seara "pseudo-dezvăluirile" premierului israelian, imediat după ce acesta a afirmat că deţine "probe concludente" cu privire la existenţa unui program nuclear iranian secret.

"Cât de convenabil. 'Timingul' perfect: băiatul care strigă lupul face pseudo-dezvăluiri pe baza serviciilor de informaţii cu câteva zile înainte de 12 mai", a scris pe Twitter ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

Şeful diplomaţiei iraniene se referă la data la care preşedintele american Donald Trump ameninţă să scoată Statele Unite din acordul asupra programului nuclear iranian încheiat la Viena în 2015.

AFP: AIEA contrazice Israelul

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a reiterat marţi că nu deţine "vreun indiciu credibil cu privire la activităţi în Iran legate de dezvoltarea vreunui mijloc nuclear după 2009", răspunzând astfel acuzaţiilor israeliene, relatează News.ro citând AFP.

Consiliul guvernatorilor a "declarat că şi-a încheiat examinarea acestei probleme" după raportul care i-a fost prezentat în 2015, a declarat un purtător de cuvânt AIEA a declarat pentru AFP.