Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat luni majorarea cu 95% a salariului minim, pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii, înaintea scrutinului de la 20 mai în care va încerca să obţină un nou mandat, transmite dpa, citată deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Salariul minim lunar, în care intră cupoane pentru alimente, va ajunge la 2,6 milioane de bolivari, echivalentul a circa 37 de dolari la cursul oficial şi a 3 dolari pe piaţa neagră.

Potrivit lui Maduro, creşterea salariului minim îi va ajuta pe cetăţeni să facă faţă inflaţiei, ajunsă de patru cifre şi pe care el a atribuit-o unui ''complot condus de la Miami, din Columbia şi de oligarhia care a creat un sistem pentru a fura de la popor''.

''Acesta este un război economic în care vom învinge'', a promis Maduro.

Candidatul opoziţiei, Henri Falcon, a declarat că majorarea salarială nu va face decât să alimenteze inflaţia, care a ajuns la aproape 9.000% pe 12 luni până la finalul lui martie, conform Adunării Naţionale, dominată de opoziţie.

Scăderea preţului petrolului - principala sursă de export a Venezuelei - şi inflaţia galopantă au contribuit la o criză economică masivă, care i-a determinat pe sute de mii de locuitori să emigreze în ţări vecine.