În Iran a fost interzis de luni accesul la aplicaţia de mesagerie Telegram. Procuratura Generală de la Teheran a anunţat că au fost evaluate reclamaţiile la adresa aplicaţiei şi că s-a decis interzicerea ei, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Justiţia iraniană arată că prin intermediul mesageriei electronice Telegram au fost pregătite atacurile organizate în iunie 2017 de gruparea teroristă ISIS împotriva parlamentului şi a mormântului ayatollahului Khomeini.

În urma acestei decizii a justiţiei, toţi furnizorii de internet din ţară au blocat accesul la mesageria Telegram.

Potrivit Procuraturii Generale de la Teheran, unul dintre motivele închiderii aplicaţiei a fost "periclitarea siguranţei naţionale", mesageria electronică Telegram fiind folosită de opozanţii regimului, traficanţi şi alte persoane cu activităţi ilegale.

Se mai prevede că persoanele care utilizează aplicaţia în pofida interdicţiilor vor fi sancţionate, dar nu sunt oferite detalii.

În luna decembrie a anului trecut, un grup de demonstranţi din localitatea Mashad au demarat proteste faţă de costul ridicat al vieţii, rata şomajului, corupţie. Protestele împotriva regimului s-au răspândit în scurt timp la nivelul întregii ţări.

Protestele au fost organizate în principal prin intermediul mesageriei electronice Telegram. Aplicaţia este folosită de 40 de milioane de persoane într-o ţară cu 80 de milioane de locuitori.