La numai câteva zile după ce Garda Civilă şi Europol au declanşat cea mai mare operaţiune împotriva aparatului de propagandă şi de îndoctrinare al Statului Islamic, gruparea teroristă multinaţională încearcă deja să-şi resusciteze reţelele pe Internet, potrivit ultimelor rapoarte. În cea mai recentă alertă lansată în acest weekend, Serviciul de Informaţii şi Securitate (AICS), una dintre principalele instituţii din Spania, care monitorizează mişcările jihadiste, recunoaşte că operaţiunea Gărzii Civile a permis "dezactivarea a mii de conturi pe platformele de mesagerie şi serverele de distribuţie ale propagandei islamiste" şi că lovitura "a afectat în mod clar structurile de propagandă ale Statului Islamic", potrivit Rador.

Parada ISISFoto: Captura YouTube

Cu toate acestea, potrivit specialiştilor în informaţii, "reacţia susţinătorilor Statului Islamic, precum şi a organizaţiei teroriste în sine a fost rapidă", în măsura în care o mare parte din conţinutul blocat în operaţiunea internaţională a fost reprodus imediat pe platforma de mesagerie Telegram. "În plus, videoclipurile au fost distribuite în cascade pe unele canale, multe dintre ele vechi, ca o modalitate de a demonstra pretinsa ineficienţă a operaţiunii poliţieneşti", au spus rapoartele AICS, la care a avut acces acest ziar.

Săptămâna trecută, Garda Civilă - în colaborare cu Europol şi poliţia din Franţa, România, Bulgaria, Olanda, Statele Unite, Canada şi statul Panama - a reuşit să blocheze serverele pe care teroriştii le foloseau pentru a face prozeliţi ai atacurile lor şi ai jihadului. În plus, operaţiunea a expus identităţile a mii de utilizatori de Internet consumatori de materiale jihadiste din 133 de ţări. Operaţiunea poliţienească, începută la mijlocul anului 2016, când serviciul de informaţii civile al Gardei a descoperit că mulţi suspecţi aflaţi în curs de investigare consumau masiv propaganda jihadistă a Daesh, a făcut ca principalele platforme pentru prozelitismul jihadist să fie practic inoperante - agenţia de ştiri Amaq, pseudo-agenţia de comunicare a Statului Islamic; postul de radio Al-Bayan; mass-media numite Halumu şi Nashir, principalele organe de diseminare a activităţii teroriste.