Zeci de femei din Iran s-au deghizat în bărbați, purtând peruci și bărbi false, pentru a asista la un importartant meci de fotbal pe un stadion din Teheran, în pofida faptului că le este interzis acest lucru. Curajul lor a fost salutat de activiști din întreaga lume, după ce imagini foto și video cu femeile deghizate au devenit virale pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Femeile, fane ale FC Persepolis, și-au dorit foarte mult să ajungă pe stadionul Azadi din Teheran, în finala campionatului național de fotbal, pentru a-și susține echipa preferată.

În urmă cu mai bine de trei decenii, Iranul a interzis femeilor să participe la meciurile de fotbal masculin, precum și alte evenimente sportive, bazându-se, cel puțin parțial, pe teoria că interdicția are rolul de a le salva onoarea întrucât atmosfera de pe stadion, agitația și aglomerația nu este bună pentru ele.

"Sunt foarte mândră de ele și impresionată de curajul lor, din cauza riscului foarte mare la care se expun făcând acest lucru", a declarat Melody Safavi, cântăreață și activistă pentru drepturile femeilor iraniene. Safavi este membră a trupei "Abjeez", al cărei cântec "Stadion" cheamă bărbații iranieni să susțină femeile în lupta lor pentru a fi lăsate să participe la competiții sportive. Ea locuiește în exil auto-impus în Statele Unite.

"Ele încearcă astfel să dărâme bariere și tabuuri. Pentru altii poate părea un pas mic, dar pentru noi este un pas mare, deoarece costul acestei acțiuni nu este mic. Riscă să fie arestate", a declarat Shadi Amin, scriitoare și activistă pentru drepturile femeii și comunității LGBT, exilată în Germania.

Grupul iranian OpenStadiums, care militează pentru dreptul femeilor de a participa la competiții sportive, a anunțat că de-a lungul anilor mai multe femei au fost arestate în apropierea stadionului Azadi pentru că au încercat să intre la meciurile de fotbal, ultimul incident de acest gen având loc în luna martie, în timpul meciului Esteghlal-Persepolis.

O interdicție similară a existat și în Arabia Saudită, regat ultra-conservator, însă a fost eliminată anul trecut, în cadrul unei serii de reforme menite să extindă drepturile femeilor.

Pe acest subiect s-a făcut și un film în 2006, bazat pe fapte reale. Producția "Offside", regizată de Jafar Panahi, a câștigat Ursul de Argint în cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Filmul spune povestea a șase fete reținute de autorități, după ce au intrat pe stadion deghizate în bărbați pentru a lua parte la un meci de fotbal important de calificare în Cupa Mondială, disputat între echipele Iranului şi cea a Bahrainului. Filmul nu a fost pe placul autorităților de la Teheran, astfel că regizorul Jafar Panahi a fost condamnat la 6 ani de închisoare şi a primit o interdicţie de a regiza filme, a scrie scenarii, a acorda interviuri sau a părăsi Iranul până în anul 2030.