Fermierii afgani continuă să producă cantităţi record de opiu, în lipsa unor alternative mai profitabile, situaţie care scoate în evidenţă incapacitatea guvernului de a descuraja cultura macilor care stă la baza majorităţii heroinei distribuită la nivel mondial, relatează Bloomberg, preluată de News.ro.

OpiumFoto: Wikipedia

Ajutaţi de funcţionari corupţi, contrabandişti şi talibani, fermierii afgani contribuie la menţinerea unei oferte anuale de aproximativ 9.000 de tone de opiu pe pieţele internaţionale, producând recolte mari în pofida eforturilor guvernului de a descuraja cultivarea macilor.

"Nu primim suficienţi bani dacă cultivăm grâu sau alte culturi", a spus Mohammad Nadir, un fermier în vârstă de 45 de ani din provincia Kandahar.

Această provincie este al doilea mare centru de cultivare a macilor pentru opiu după provincia vecină Helmand, şi o bază importantă a militanţilor talibani.

Seminţele de mac sunt utilizate la fabricarea opiului, heroinei şi altor droguri.

Producţia anuală de maci a lui Nadir îi va aduce un venit de 3.000 de dolari, în timp ce producţia de grâu i-ar aduce pe acceaşi suprafaţă numai 1.000 de dolari.

Nadir îşi împarte profitul cu talibanii, în schimbul protejării culturii de maci şi găsirii de contrabandişti locali şi internaţionali pentru vânzarea producţiei ilegale.

Insurgenţii obţin o mare parte din venituri din narcotice, un comerţ evaluat la aproximativ 3 miliarde de dolari pe an în Afganistan.

Înn pofida eforturilor de ani de zile pentru descurajarea cultivării macilor, aceasta este o parte importantă a economiei statului asiatic. Producţia de opiu a crescut cu 87% în 2017, faţă de anul precedent, atingând un nivel record.

Anul trecut, guvernul a distribuit fermierilor peste 10.000 de tone de seminţe şi 20.000 de tone de uree, folosită ca îngrăşământ pentru cereale, pentru a-i convinge să cultive grâu.

Mulţi fermieri ridică seminţele de grâu distribuite de guvern, dar nu le seamănă, a arătat

Akbar Rustami, purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii de la Kabul.

"Am încercat să descurajăm fermierii să însămânţeze seminţe de mac, dar continuă să ne ignore ordinele pentru că vor să câştige mai mulţi bani", a explicat el.

Scăderea securităţii şi beneficiile economice imediate alimentează cultivarea macilor, arată experţii.

O suprafaţă de peste 3.000 de kilometri pătraţi de teren arabil era cultivată cu maci anul trecut, potrivit datelor Ministerului însărcinat cu combaterea narcoticelor.

Peste 500 de dosare penale au fost deschise împotriva fermierilor şi funcţionarilor publici care au permis culturile ilegale.

Forţele americane şi afgane au început o campanie de atacuri aeriene împotriva laboratoarelor de rafinare şi producţie de droguri din sud-vestul Afganistanului, pentru a reduce veniturile talibanilor.