Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat în vizită la Sankt-Petersburg (Rusia), a declarat la o întâlnire cu reprezentanți ai diasporei moldovenești în Rusia, că numărul secțiilor de votare la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an ar trebui majorat la 150, transmiteRadio Chișinău.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

„Am discutat despre necesitatea deschiderii unui număr mai mare de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Reieşind din numărul de cetăţeni ai Republicii Moldova în Federația Rusă, precum şi din numărul de buletine, trebuie să fie deschise nu mai puţin de 150 de secţii de votare”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

La alegerile prezidențiale din 2016 în Rusia au fost deschise 8 secții de votare.

După modificarea sistemului electoral și transformarea lui din unul bazat pe liste de partid în unul mixt, diasporei i-au fost rezervate trei locuri în Legislativ, dintre care teritoriilor aflate la Est de Republica Moldova – un loc.

La viitorul scrutin parlamentar, pentru prima dată 50 din cei 101 deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale.