Secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, informeazăAgerpres, care citează AFP. La sfârşitul întrevederii, noul şef al diplomaţiei SUA a afirmat că Iranul are în continuare ambiţia de a domina Orientul Mijlociu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe aceeaşi linie anti-iraniană se situase şi discursul ţinut de Pompeo cu câteva ore înainte la Riad. În Arabia Saudită, el a insistat că Iranul "este cel mai mare sponsor al terorismului din lume": vinde arme rebelilor Houthi din Yemen, orchestrează campanii de piraterie informatică şi susţine "regimul criminal" al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Netanyahu a susţinut, alături de oaspetele său american, un punct de vedere similar, acuzând Iranul că "vrea să înghită o ţară după alta" şi avertizând că agresiunea iraniană şi programul de înarmare nucleară al Teheranului trebuie oprite.

În Israel, Pompeo a declarat că dacă acordul nuclear cu Iranul nu poate fi modificat, preşedintele Donald Trump va retrage SUA din înţelegerea încheiată în 2015. Trump urmează să îşi precizeze poziţia pe 12 mai, iar duminică, consilierul său pentru securitate, John Bolton, a afirmat că preşedintele nu a luat încă nicio decizie.