Vineri, un "dans" atent coregrafiat la graniţa coreeană a adăugat un plus de surpriză, transformându-se instantaneu într-un moment din cărţile de istorie care să rămână viral în era mediilor de socializare. Surprinzătorul moment în care liderul nord-coreean Kim Jong-un, l-a încurajat pe preşedintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, să păşească peste frontiera Nordului a devenit una dintre cele câteva imagini care au demonstrat că ambele ţări înţeleg valoarea propagandstică a teatrului politic.

Kim Jong-un si Moon Jae-inFoto: Captura BBC

După un an în care tensiunile dintre două ţări atinseseră un apogeu nemaivăzut în ultimele decenii, cei doi lideri au avut grijă să semnaleze public începutul unei noi ere de apropiere, relatează Rador.

Zâmbindu-şi larg unul altuia, cei doi bărbaţi şi-au strâns îndelung mâinile în momentul când dl Kim a trecut delicat peste pragul de beton care marchează frontiera dintre cele două ţări, devenind primul lider nord-coreean care a pus piciorul în Coreea de Sud.

Conştienţi de faptul că fotografiile şi imaginile filmate vor fi transmise în întreaga lume, până şi hainele lor - nişte veritabile costumaţii - au fost alese pentru a transmite un mesaj. În ceea ce-l priveşte pe dl Moon, un costum de culoare închisă a fost asortat cu o cravată albastru deschis care amintea de nuanţele Drapelului Coreean al Unificării, pe care cele două ţări îl folosesc atunci când concurează laolaltă într-o singură echipă la evenimente sportive.

Dl Kim purta un costum negru în stil maoist - un mesaj transmis concetăţenilor săi ca să înţeleagă că, deşi se află pe un teritoriu inamic, el rămâne angajat idealurilor - şi costumului - bunicului său, Kim Il-sung, fondatorul Coreii de Nord, cel care a ordonat invadarea Sudului în 1950, declanşând Războiul Coreean.

Odată intrat pe teritoriul sud-coreean al Zonei Demilitarizate (DMZ), fâşia de pământ care marchează frontiera şi unde a avut loc întâlnirea la nivel înalt, dl Kim a trecut în revistă garda de onoare. Deşi DMZ este extrem de fortificată, iar securitatea ei a fost întărită cu ocazia vizitei, soldaţii gărzii de onoare aveau suliţe şi săbii în loc de puşti. Ei erau îmbrăcaţi în costume din secolul al XIX-lea, care erau purtate pe vremea când Coreea era un imperiu unificat.

Până şi decorul Casei Păcii, clădirea care a găzduit reuniunea, a fost ales în conformitate cu viziunea politică. Înaintea evenimentului, lucrătorii au agăţat tablouri cu Muntele Humgang, cel care străjuieşte frontiera şi care este un simbol important pentru coreenii ambelor ţări.

Masa şi scaunele din camera reniunii au fost şi ele concepute în aşa fel încât să pară două poduri care se unesc.

masă se afla şi sora dlui Kim, Kim Yo-jong, singura femeie din delegaţie. Importanţa dnei Kim a devenit relevantă după ce ea a reprezentat guvernul Nordului la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, din Coreea de Sud. Vizita sa de-atunci a fost văzută drept un pas spre destindere, considerându-se că dna Kim a avut meritul de a fi îmbunătăţit imaginea ţării sale.

În Casa Păcii, dl Kim a semnat în cartea de oaspeţi, lăsând un mesaj care mai mult ca sigur a fost fotografiat, transmis prin Twitter şi disecat de analiştii politici. "Acum începe o nouă istorie", a scris el. "O eră a păcii de la un început al istoriei".