Liderii Marii Britanii, Franţei şi Germaniei au convenit că acordul în dosarul nuclear iranian este cea mai bună cale de a opri Teheranul să se doteze cu armament nuclear, a anunţat duminică, într-un comunicat, Biroul de comunicare al premierului britanic Theresa May, relatează Reuters. Pe de altă parte, preşedintele iranian Hassan Rouhani spune că acordul nuclear din 2015 nu este negociabil, informează AFP citând site-ul președinției iraniene.

Hassan RouhaniFoto: Hotnews

UPDATE Macron și Rouhani ar fi convenit să lucreze împreună pentru a salva acordul nuclear din 2015, potrivit Reuters, care citează o declarație a Administrației Prezidențiale franceze.

Macron ar fi propus de asemenea ca discuțiile să fie lărgite pentru a acoperi ”trei subiecte adiționale indispensabile”, respectiv programul balistic, activitățile nucleare dincolo de 2025 și ”principala criză regională” din Orientul Mijlociu.

May a discutat la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi au convenit că acordul ar trebui să fie lărgit astfel încât să acopere programul balistic, ce se va întâmpla atunci când documentul expiră și activităţile destabilizatoare iraniene din regiune, arată comunicatul.

”Ei s-au angajat să continue să coopereze strâns împreună şi cu Statele Unite, cu privire la modul în care să răspundă diverselor provocări pe care le reprezintă Iranul - inclusiv la probleme pe care le-ar putea acoperi un nou acord”, precizează comunicatul.

Anunțul vine în contextul în care preşedintele american urmează să hotărască luna viitoare dacă va rupe acordul.

Pe de altă parte, preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a declarat duminică omologului său francez, Emmanuel Macron, că acordul nuclear din 2015 dintre Iran și SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania nu este negociabil, informează AFP.

"Acordul nuclear sau orice alt subiect sub pretextul acestuia nu este negociabil în niciun fel", a afirmat Rouhani.

În perioada campaniei, Trump a promis că va anula acest acord, susținut de Barack Obama și rodul a ani de negocieri.

Amenințând cu o retragere unilaterală, Trump a dat semnatarilor europeni (Franța, Marea Britanie și Germania) un termen până în 12 mai pentru a înăspri termenii acordului.

Trump a criticat acordul încheiat în 2015 prin care s-au ridicat sancţiuni impuse de Occident republicii islamice, în schimbul unei limitări a programului nuclear iranian.

Citește și

Emmanuel Macron și Donald Trump cer un nou acord nuclear în privința Iranului