Liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus închiderea centrului de teste atomice în luna mai şi invitarea la eveniment a unor experţi americani, a anunţat duminică preşedinţia sud-coreeană, potrivit AFP. La rândul său, Donald Trump s-a declarat optimist în legătură cu posibilitatea unui acord nuclear cu Phenianul.

Kim Jong UnFoto: Pixabay

Propunerea de închidere a centrului de teste atomice, transmisă de preşedinţia sud-coreeană, este cea mai recentă ilustrare a vârtejului diplomatic care a avut loc în ultimele luni în Peninsula Coreeană şi care a culminat vineri cu un summit istoric intercoreean, notează AFP.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit cu această ocazie să se ajungă prin "denuclearizare totală" la o '' peninsulă coreeană fără arme nucleare", scrie Agerpres.

Aceste declarații pot fi percepute și ca un preambul la un alt summit foarte aşteptat între Kim şi preşedintele american Donald Trump, care a manifestat un optimist cu prudenţă.

În timpul summitului organizat la Panmunjom, localitate frontalieră din Zona Demilitarizată care separă peninsula, cele două Corei au confirmat "obiectivul lor comun de a obţine, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană nenucleară".