Vizita Angelei Merkel la Casa Albă – ceva mai mult decât curtoazii la nivel înalt?

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 21:15 Actualitate | Internaţional


Merkel si Trump
Foto: Captura Twitter
Cancelarul german a plecat vineri, în vizita sa „la Trump”, cu o sarcină dificilă și într-un moment în care relațiile dintre Europa și SUA se tensionează pe câteva teme: taxele vamale pe aluminiu și oțel, gazul rusesc din Nord Stream 2, cheltuielile mai mari pentru apărare, conflictul sirian și acordul nuclear cu Iranul. E un moment în care se impune și o clarificare, dacă SUA vor, în continuare, să confiște poziția de  lider mondial, sau lasă loc și altor „premianți”? Într-o vizită de două ore și jumătate nu s-a putut epuiza totul, dar se spera într-o scânteie de consens, dacă pe Trump l-ar fi interesat și altceva, decât ideile lui Trump.


Placa de cupru


Vizita a început cu curtoazii. Cu câteva minute înainte de sosirea cancelarului german, biroul de presă al Casei Albe a trimis un comunicat despre „minunatele relații“ bilaterale, ba chiar și despre cât de mândru se simte președintele american, de a fi „demnul urmaș“ al unui imigrant german. În presa germană a apărut mențiunea că, în trecut, acesta ar fi pretins, timp de ani de zile, că are rădăcini suedeze.

Însă originea germană clamată de Donald Trump a putut fi exploatată ca o posibilă punte de legătură, între doi lideri mondiali, a căror „chimie“ nu se potrivește. Merkel i-a oferit un cadou simbolic, o placă de cupru folosită în litografie, datând din 1705 și provenind din regiunea de baștină a strămoșilor lui Trump, Renania-Palatinat. Cancelarul german s-a oferit chiar să îl conducă într-o vizită în această zonă, pe președintele american.

La începutul săptămânii trecute, președintele Franței, Emmanuel Macron, a vizitat și el Casa Albă. Apropierea în timp a celor două vizite arată că Franța și Germania merg în continuare cot la cot, în problemele mari de politică externă. Și au și de ce, căci la începutul lunii mai încetează moratoriul privind taxele vamale pe aluminiu și oțel, aplicate de SUA exporturilor din țările Uniunii Europene.

Tot atunci expiră termenul pentru acordul cu Iranul, la care Merkel ține, iar Trump se opune. Iar la finele lunii mai, Macron intenționează să participe la Forumul Internațional din St. Petersburg, nefiind exclusă nici Moscova din călătoria sa.


Revenirea la respect

Angela Merkel a mers la Casă Albă într-o vizită „de lucru”, fără senzaționalismul dorit de presa americană și internațională, pentru a face din ea un „mega-event”. Ea nu a dat la lopată, sădind copaci cu Trump, cum a făcut Macron. Nici nu a luat parte la vreun dineu de gală, ci doar la un prânz de lucru, obișnuit. Ne putem gândi că Merkel a sperat să-l aibă, astfel, în față, pe „omul de afaceri” Trump, priceput în a evalua șansele și riscurile unui deal.

Iar deal-ul cel mare al momentului este evitarea înstrăinării Europei de SUA. Aceasta s-ar putea produce, dacă președintele Donald Trump continuă construcția de bizarerii, pe care și-a întemeiat politica „America first”. Însă Europa știe să și riposteze, mai ales dacă interesele sale comerciale, care asigura și stabilitatea economică, sunt lovite sub centură.

Merkel poate înregistra ca progres al relațiilor bilaterale faptul că, spre deosebire de anul trecut, președintele american a întâmpinat-o la Washington într-un mod mai prietenos și mai respectuos. „Trump a sărutat-o pe obraji și și-a început conferința de presă cu o felicitare retroactivă, referitoare la realegerea sa [ca și cancelar]“ relata CNN. Televiziunea americană mai remarca faptul că Trump și Merkel și-au strâns mâinile „chiar de două ori în Oval Office, pentru a evita situația din timpul primei vizite a lui Merkel“ în care Trump gafase cu un refuz.

Și totuși, în mass-media din SUA și din Germania a fost consemnată impresia predominantă a unei vizite de lucru de rutină, în care, deși nu s-a hotărât mai nimic, totuși se speră că va aduce după sine unele mici schimbări.


Meci indecis


După discuțiile avute cu Trump, Merkel a afirmat că problema taxelor vamale la produsele de oțel și aluminiu, care este importantă pentru economia germană, a fost menționată: "Am făcut schimb de opinii cu privire la stadiul negocierilor. Decizia e la președinte”, a declarat ea.

Însă  Trump nu a dat semne că ar dori să-și retragă decizia care intră în vigoare de marți, 1 mai. În mediul de afaceri european se mai speră, totuși, într-o „ușa întredeschisă”, după cum s-a exprimat Holger Bingmann, președintele Federației de Comerț German, BGA.

O poziție mai radicală a avut însă liderul Partidului Popular European, Manfred Weber (CSU). El a declarat sâmbătă, la radioul german, că Statele Unite ar trebui să știe că vor exista contra-măsuri, iar taxele vamale aplicate ar trebui să fie rezonabile și neapărat legate de disponibilitatea de a se reitera discuțiile despre un acord de liber schimb.

În disputa nucleară cu Iranul, nu a existat nici o apropiere. Merkel a apărat acordul cu Teheranul, care este pus la îndoială de Trump. Trump trebuie să decidă până la 12 mai dacă sancțiunile impuse de SUA asupra Iranului vor fi suspendate.

La final, dintre marile teme abordate la Washington de Merkel și Trump, două rămân indecise (taxele pe oțelul și aluminiul european și sancțiunile contra Iranului ), iar una controversată și pasibilă de noi „scântei” (majorarea contribuției la bugetul NATO).

3124 vizualizari

 • -8 (38 voturi)    
  cum adica (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 21:36)

  AliKimiku [utilizator]

  "E un moment în care se impune și o clarificare, dacă SUA vor, în continuare, să confiște poziția de lider mondial, sau lasă loc și altor „premianți”?"
  Care sunt premiantii? Poate Germania sa intervina in orice colt al lumii in caz de conflicte? Poate China? Poate Rusia? Poate "armata " UE?
  Poate Brazilia? Poate India? poate Iranul?
  De la cine sa confiste pozitia? de la ei insasi?
  • +7 (19 voturi)    
   Ha (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 23:29)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Cu putina bunavointa Germania ar putea interveni oriunde in lume!Dar ar trebui ca industria auto sa treca putin pe plan secund!
   • -8 (14 voturi)    
    Deocamdata Germania ajunge foarte repede in Rusia (Duminică, 29 aprilie 2018, 11:08)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Landser

    Adica acolo ii ajung banii.
    Tot articolul e o prostie. US nu confisca nimic, ala e locul ei.

    1) Vad ca lumea uita de marile manifestatii socialiste antiimperialiste din Germania impotriva TTIP, dar toti sar de fund in sus ca US vrea sa impuna taxe EU. Pai e frumos?!
    2) Nu e despre cresterea cheltuielilor cu inarmarea si despre respectarea unor angajamente pe care liderii UE le-au semnat si parafat. Germania vinde Poloniei tancuri pentru a face rost de banutii necesar pentru ajutoare sociale. Franta a vrut sa vanda Rusiei nave de desant maritim (le-a vandut Egiptului care le-a vandut apoi Rusiei). Articolul e bullshit, comentariul dumneavoastra e whisful thinking.
    • +8 (10 voturi)    
     Haha (Duminică, 29 aprilie 2018, 20:03)

     keres [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Germania si UE in general au vrut parafarea TTIP. Cine s-a opus ? Nimeni altul decat "genialul" Trump.
     • -5 (7 voturi)    
      Poate cautati un pic pe net (Luni, 30 aprilie 2018, 0:29)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui keres

      Sa vedeti ca TTIP trebuia semnat in epica Obama. Chiar n-am mai multa rabdare. Sa fiti sanatos/sanatoasa.
      • +3 (3 voturi)    
       TTIP a fost negociat (Luni, 30 aprilie 2018, 10:40)

       samy19 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       de administratia Obama, dar nu a fost ratificat, negocierile trebuiau continuate de noua administratie dar Trump s-a opus. El impartaseste o viziune nationalista si izolationista si se opune globalismului postbelic.
       • -2 (4 voturi)    
        Am inteles (Luni, 30 aprilie 2018, 14:23)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui samy19

        Europenii care s-au opus ratificarii sunt ok, rau e doar Trump.
        • +2 (2 voturi)    
         N-ai inteles nimic (Luni, 30 aprilie 2018, 16:59)

         samy19 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

         europenii nu s-au opus, Trump s-a opus. Tu faci confuzie intre pozitia politica oficiala a UE si diverse manifestatii ale societatii civile. Oamenii sunt liberi sa-si manifeste opiniile, doar in comunism e unanimitate.
   • -9 (13 voturi)    
    cu bunavointa care ii lipseste cu desavarsire (Duminică, 29 aprilie 2018, 11:45)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Landser

    Germania va putea cam peste 50 de ani sa intervina oriunde in lume.
    Pana atunci prefera sa calce pe cap est-europenii de dragul lui Putin si al gazului rusesc.
    • +8 (10 voturi)    
     Germania nu calca pe nimeni pe cap (Duminică, 29 aprilie 2018, 19:16)

     marius33 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Est europenii si-au luat lumea-n cap. Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, au virat catre iliberalism, nationalism primitiv si incalcarea principiilor statului de drept. Germania doar le atrage atentia ce ceea ce fac e gresit. Daca si asta inseamna ca face jocul Rusiei...
  • +12 (22 voturi)    
   Poate China? Poate Rusia? Poate "armata " UE? (Duminică, 29 aprilie 2018, 8:30)

   carvil [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   DA. Daca Trump e atat de imbecil sa lase locul liber altii il vor ocupa. Problema nu e daca il ocupa Europa, ci daca il ocupa Rusia sau China. Asta e rezultatul politicii izolationiste demna de sec. 19.
   • -8 (14 voturi)    
    Poate voiai sa spui Obama (Duminică, 29 aprilie 2018, 11:39)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui carvil

    Obama e ala care a lasat mana libera rusilor si iranienilor in Siria si chinezilor in Marea Chinei de Sud.
    • +6 (6 voturi)    
     Obama a curmat ambitiile (Duminică, 29 aprilie 2018, 21:25)

     carvil [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     nucleare ale Iranului, Trump vrea sa anuleze acordul cu Iranul. Trump vrea sa retraga SUA din Siria lasand rusii sa-si faca de cap pe acolo.
 • -6 (20 voturi)    
  "...se spera (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 22:13)

  mimiloi [utilizator]

  într-o scânteie de consens, dacă pe Trump l-ar fi interesat și altceva, decât ideile lui Trump"

  dar pe merkel o misca si altceva decit banii citigati din gazul rusesc pentru care se mai face un NS si se bate toba pentru suspendarea sanctiunilor impotriva Rusiei lui putin?
  • +4 (6 voturi)    
   Ce bani castiga Germania din gazul rusesc ? (Duminică, 29 aprilie 2018, 20:06)

   keres [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

   Germania plateste pentru gazul rusesc, la fel ca si Romania. Merkel a sustinut sanctiunile impotriva Rusiei, Trump nu prea, dar e normal avand in vedere cine l-a ajutat sa devina presedinte.
 • -7 (23 voturi)    
  daca a ajuns HN sa o invite pe (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 22:27)

  __alex__ [utilizator]

  Dani Rockhoff sa scrie pe probleme de politica globala, cred ca e timpul sa caut alt site de stiri...
 • -6 (26 voturi)    
  parere (Duminică, 29 aprilie 2018, 7:38)

  Arl [utilizator]

  Instrainarea Americii fata de Europa? Ha, ha! Dar ce doreste Merkel and Co de la America? Sa se pupe cu iranienii si palestinienii, sa se bata pe burta cu Putin calcand in picioare Europa de est? Sa asigure singura cheltuielile NATO?
 • -7 (23 voturi)    
  partinitoare (Duminică, 29 aprilie 2018, 8:55)

  victor L [utilizator]

  si foarte slaba analiza; in genul toata spuza pe turta germana.
  Ehehei, unde-s vremile cind numele Germaniei provoca fiori?!
  • -8 (24 voturi)    
   Așa-i Dani Rockhoff. (Duminică, 29 aprilie 2018, 9:35)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Când vezi un articol scris de ea sigur ridică în slăvi comunismul și-i bagoslovește pe reprezentanții comunismului.
   • +4 (6 voturi)    
    Amice cred ca ai halucinatii (Duminică, 29 aprilie 2018, 19:18)

    marius33 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    unde lauda comunismul ?
 • +12 (18 voturi)    
  despre Germania (Duminică, 29 aprilie 2018, 15:41)

  Dizidentul [utilizator]

  pentru toti care scriu comentarii fara nici-un habar.Fara sa fiu un adept a lui Merkel incerc sa lamuresc pe invidiosi,nu se pune problema ca Germania sa ajunga intr-un an sau in 50 de ani in toate colturile globului,sint deja prezenti prin produsele de calitate care sint livrate.Germania plateste pentru EU cel mai mare pret, banii care ajung in estul europei si unii politicieni acapareatza sumele nu inseamna ca Estul danseaza cum vrea Germania.La NATO plateste 1,2% din intregul buget,Trump spune imediat sa fie2%,diferenta de 0,8 inseamna ca.35 miliarde,ce vor spune tarile vecine:Polonia,Belgia Olanda etc. vedeti Germania se inarmeaza din nou(istoria a aratat ce s-a intimplat).Trump inafara de bombe nu participa ,Un miliard ptr. reconstructie in Siria,600 mil ptr. Iraq, 400 in Africa, la UNESCO si in toate fondurile de ajutor ONUsint platite de Germania, America s-a retras din multe fonduri, cei care vorbesc fara sa gindeasca poate sint cei care beneficiaza de aceste fonduri
  • -7 (9 voturi)    
   Bullshit (Duminică, 29 aprilie 2018, 21:11)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   1) Germania plateste cel mai mare pret pentru EU pentru ca si castiga cel mai mult de pe urma liberei circulatii a persoanelor si marfurilor. Nu face nimeni opere de caritate, economia nu-i despre mila.
   2) Nu Trump spune 2%, Merkel a spus si a semnat cu manuta ei ca o sa ajunga la 2%.
   3) Cum adica US nu participa? Cat este si cat reprezinta contributia US la NATO? Despre ce tot vorbiti acolo?!
   (O precizare: nu Trump participa sau nu, ci US. Trump e o persoana. Nu-i opunem Germaniei pe Trump, ci pe US, ok?)
   Uite d-aia nu mai poate Europa: de grija ca se inarmeaza Germania. Rusia sau US ii pot zdrobi militar nu doar pe germani, ci chiar intreaga Europa. Haideti sa fim seriosi, sa trecem de basme si lozinci. Occidentul n-are bani pentru aparare pentru ca-i socialist, ii trebuie banii pentru cumparat voturi de la neghiobi, asta-i singurul motiv si altul nu-i. De asta e si tot scandalul cu aia 2%: nu-s bani.
   • +4 (6 voturi)    
    Trump e un idiot (Luni, 30 aprilie 2018, 8:29)

    metric [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    nu intelege politica internationala. Pe la inceputul mandatului vorbea de inutilitatea NATO, asta pana i-au bagat generalii sai mintile in cap. Mai canta si refrenul cu Rusia let's be friends. Bineinteles ca omul trebuie sa-si plateasca datoriile fata de cei care l-au ajutat sa ajunga la Casa Alba.
    • -3 (5 voturi)    
     Asta-i o lozinca stupida. (Luni, 30 aprilie 2018, 14:23)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui metric

     Bine ca inteleg politica internationala Macron si Merkel. :))
     • +1 (3 voturi)    
      E realitatea (Luni, 30 aprilie 2018, 19:25)

      metric [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Trump nu are nici un fel de experienta politica, Merkel i-ar putea fi profesor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version