Un adolescent palestinian a sucombat rănilor, sâmbătă, după ce a fost rănit cu o zi înainte în tiruri israeliene, în noi confruntări la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, relatează News.ro, citând AFP.

Fasia Gaza, sub bombardamente israeliene Foto: Captura The Telegraph

"Azzam Oweida, în vârstă de 15 ani, a murit după ce a fost atins la cap, ieri, la est de Khan Yunes”, în sudul enclavei palestiniene, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Acest deces ridică la patru numărul palestinienilor ucişi în această a cincea vinere consecutivă de proteste, în care mii de palestinieni au manifestat, din nou, în apropierea barierei de securitate care desparte Fâşia Gaza şi Israelul.

În total 45 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene, iar peste 1.500 au fost răniţi de la începutul, pe 30 martie, al acestei mişcări de contestare masivă ontitulată ”marele marş alîntoarcerii”.

Niciun israelian nu a fost rănit.

”Marşul” revendică dreptul palestinienilor de a se întoarce pe pământurile de pe care au fost goniţi sau de pe care au fugit la înfiinţarea Israeluluii în 1948.

Mobilizarea, care urmează să atingă punctul culminant la jumătatea lui mai, denunţă totodată blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza cu scopul de a controla mişcarea islamistă Hamas, care conduce singură enclava palestiniană şi cu care Israelul a purtat trei războaie începând din 2008.

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 10.000 de persoane au luat parte la ”revolte” vineri, de-a lungul barierei.

Armata israeliană este acuzată de folosirea excesivă a forţei şi este vizată de solicitări cu privire la o anchetă independentă din partea ONU şi Uniunii Europene (UE).

Ea afirmă că trage doar dacă este necesar şi acuză Hamasul că se serveşte de civili ca ”scuturi umane” şi că este responsabil de morţi.