Decizia lui Jean Claude Juncker de a participa la comemorarea lui Karl Marx stârnește controverse

de A.L.     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 2:24 Actualitate | Internaţional


Jean Claude Juncker
Foto: Facebook
Decizia preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de a participa la un eveniment în memoria lui Karl Marx a fost condamnată de legislatori britanici susţinători ai Brexitului, relatează Agerpres, care citează Press Association.

Juncker a anunţat că va participa la un eveniment la 4 mai la Trier, unde s-a născut acum 200 de ani co-autorul - alături de Friedrich Engels - al Manifestului Partidului Comunist. 

Deputatul conservator Daniel Kawczynski - născut în Polonia comunistă - a apreciat că Juncker "dă dovadă de un prost gust înfiorător prin comemorarea unei ideologii care a devastat brutal jumătate din Europa".

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Mina Andreeva a precizat că Juncker va "rosti un discurs la comemorarea a 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx", dând asigurări că, "după decenii de experienţă în politică la nivel naţional şi european, preşedintele Juncker este foarte conştient de faptele şi sensibilităţile istorice". 

"Indiferent ce părere au oamenii despre Karl Marx, cred că nimeni nu poate contesta că este o personalitate care a marcat istoria, într-un fel sau altul", iar "a nu vorbi despre el s-ar apropia de a nega istoria", a spus Andreeva, argumentând decizia lui Juncker de a accepta invitaţia la evenimentul de la Trier.

1864 vizualizari

 • +1 (11 voturi)    
  Pai da (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 2:37)

  mitg [utilizator]

  Isi mai spala si el pacatele, ca doar la cat a ajutat "capitalistii de bine" sa faca evaziune fiscala prin Luxemburg cat a fost premier numai el stie.
 • +9 (11 voturi)    
  In oglinda ! (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 3:02)

  NicolaeA [utilizator]

  Va participa si la comemorarile lui Stalin, Hitler, Pol Pot, Mao, etc. Si astia "au marcat istoria, într-un fel sau altul".
 • -10 (12 voturi)    
  O decizie înțeleaptă (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 3:04)

  Nyk1 [utilizator]

  Karl Marx a fost un mare economist și un bun filozof. Că ideile sale sunt incomode unora astăzi, sau că au fost aplicate greșit în trecut, nu le face mai puțin valoroase.
  • +5 (9 voturi)    
   ,,Capitalul" lui Marx nu este decat (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 10:52)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   o adunatura interminabila de comentarii despre socoteli de preturi asupra produselor banale produse in fabricile din sec 19., si care preturi stabilite de patroni asupresc muncitorii, la care Marx adauga concluzia finala a cat de bine o sa fie in Comunism, (cand de fapt puterea politica o sa fie controlata de alti perciunati ca el: Lenin, Trotki, Bela Kun, Ana Pauker s.a.m.d.)
   Am citit printre randuri cartea pana mi-a disparut rabdarea, in total cam un sfert din ea.
   Marx, toata viata a fost un fel de asistat social care a gasit in naivul ,,fiul de patron" Engels un sponsor care sa-l intretina. Iar Engels care a mostenit averea lui ta-su, nu a gasit nimic mai bun e facut decat sa-l sponsorizeze banesc cu viata de zi cu zi platind permanent datoriile pe care le facea Marx.
   • -3 (9 voturi)    
    Îi puteți spune măcar „mulțumesc” (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 15:26)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Pentru faptul că azi nu munciți 10-14 ore pe zi, 6 zile pe săptămână.
    • +6 (6 voturi)    
     Mdeah... (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 17:26)

     Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Ala ar fi Robert Owen. Mai baga un leu si mai trage o data....
    • +6 (6 voturi)    
     N-are nici o legatura cu Marx (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 18:30)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     intaietatea de a promova limitarea timpului de lucru.
     Idei la Marx:,, Rusia ? tara/ popor de inferiori. Comunismul n-are sanse sa apara acolo !" Sau un comentariu de genul asta.
     Marx a sperat toata viata sa apara Comunismul la Comuna din Paris sau Anglia sau zona Germaniei. Adica unde erau atunci bani !. Si desigur, Marx sa se puna el in fruntea impartiri acestor bani cu comunismul lui. Atat l-a dus capul !.
     Cand a fost sa-si marite ficele (casatorit cu o baroneasa nemtoaica naiva), multi contemporani au observat cu cata patima, Marx era interesat de averea posibililor gineri si conditiona astfel casatoriile.
     Adica una scriem in carti, iar in alte situatii ne dovedim ,,mari si hapsani" burghezi !
  • +1 (3 voturi)    
   Marx a fost un cretin absolut (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 21:09)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Un economist jalnic de vreme ce doctrina lui economica nu a avut succes in absolut nici una din cele peste 40 de tari care au incercat-o in diferite variante si un filozof criminal prin urmarile filozofiei sale.
   • 0 (2 voturi)    
    Marx n-a fost un cretin.Cum nici (Duminică, 29 aprilie 2018, 2:10)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Trotki n-a fost. A gandit un sistem social in care oameni ca el, evrei fara avere de gen Trotki, Ana Pauker, Bela Kun, dar cu ,,cultura", sa ,,o duca bine". In ce forma ?
    Pai oamenii cu initiativa in societate se pot impartii in 2 feluri principale: 1) Antreprenori care investesc in averea lor si in educatia strict necesara sa dobandeasca aceasta avere. Si 2) Evrei care se educa in spiritul instigarii muncitorimii sa se rascoale contra patronilor si sa nationalizeze aceste averi.
    In urma unei astfel de Revolutii Comuniste, si a unei nationalizari, evreilor nu li se poate confisca vasta educatia/ cultura din cap, si astfel in noua conducere a masei muncitoresti vor fi in avantaj fata de o parte a burgheziei reconvertita la comunism, si care s-a educat doar in spiritul producerii de bunuri.
    In concluzie, evreii comunisti vor domina noua conducere statala comunista.
    Le-a ,,stricat socotelile" indivizi ca Stalin si Gherghiu Dej, care s-au folosit de sistemul comunist, si de ostilitatea pe care evreii au starnit in randul membrilor din esalonul 2, ca sa-i dea la o parte pe evrei de la conducere. Dar, pe timpul lui Marx, acestuia nu-i trecea prin cap ca o sa apara oameni ca Stalin, si care vor coagula ostilitatea provocata de oameni ca Trotki. De aia, in mod surprinzator, daca nu era antisemit, Stalin nu ar fi ajuns poate niciodata conducatorul URSS.
  • +1 (1 vot)    
   Poate că ... (Duminică, 29 aprilie 2018, 20:49)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ... a fost Marx un mare economist și filozof, dar bun nu a fost. Ceea ce uită majoritatea este că comunismul lui Marx presupunea dispariția statului (presupun că relațiile sociale ar fi fost reglementate de un soi de ONeG - organizații evident non-guvernamentale. Deci ce au făcut Lenin, Stalin, Mao, Ceao, Pol Pot și Kimir Gol, pardon, Kim Ir Sen nu avea nici în clin, nici în mânecă cu teoriile lui Marx. Fără stat și fără bani - ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri (poate că în Catalonia anarhistă a Războiului Civil din Spania).
 • +5 (5 voturi)    
  Să fim mai atenți. (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 9:13)

  asavreau [utilizator]

  Credeam că pericolul vine numai din est,dar văd că sunt și în este nostalgici care privesc la buzunarul altuia.Ce altceva este filozofia lui Marx cu luatul din buzunarul altuia?Seamănă cu filozofia PSD-să trăim bine prin reprezentanții noștri!
 • -6 (8 voturi)    
  O initiativa excelenta, felicitari dl. Junker (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 16:42)

  quietguy58 [utilizator]

  O initiativa excelenta, felicitari.

  Daca azi, 28.04.2018, multi dintre noi lucreaza 35-40 ore/saptamana, avand un program de 7-8 ore/zi se datoreaza unor initiative socialiste de a proteja lucratorii.

  Daca aveti pensie, se datoreaza unor initiative socialiste.
  Daca aveti concediu, la fel, se datoreaza unor initiative socialiste.
  Daca (,) copiii sub 10 ani nu mai sunt fortati sa munceasca, la fel, se datoreaza unor idei socialiste.

  Link: https://bebusinessed.com/history/history-40-hour-workweek/
  • +3 (5 voturi)    
   Dar ce legatura are cu Marx aceste (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 18:55)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

   concepte ?. In ,,Capitalul", Marx cel mult instiga la rascoala impotriva patronilor, dar nu imi amintesc sa accentueze necesitatea reducerii a orelor de lucru, sau a notiunii de pensie. De abordarea notiunii de pensie chiar nu-mi amintesc nimic. Nu stiu de ce vorbesti de ,,socialism", cand Marx a fost mai extremist, adica comunist . Pai asa, au fost pe timpul ala o multime de scriitori socialisti, care au scris cartile lor proprii pe tama pensiilor sau a limitarii timpului de lucru.
   • -4 (6 voturi)    
    Karl Marx a fost un geniu (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 19:50)

    quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Karl Marx a fost un geniu si ale carui idei au fost facute praf de Stalin, Pol Pot, etc, samd

    "Karl Marx saw it as of vital importance to the workers' health, writing in Das Kapital (1867): "By extending the working day, therefore, capitalist production...not only produces a deterioration of human labour power by robbing it of its normal moral and physical conditions of development and activity, but also produces the premature exhaustion and death of this labour power itself."

    Zi asa, citisi "Capitalul"?
    "Capital. Critique of Political Economy (German: Das Kapital. Kritik der politischen Ökonomie, pronounced [das kapiˈtaːl, kʁiːtɪk deːɐ pɔliːtɪʃən øːkoːnoːmiː] also known as just Das Kapital; 1867–1883) by Karl Marx is a foundational theoretical text in materialist philosophy, economics and politics.[1] Marx aimed to reveal the economic patterns underpinning the capitalist mode of production, in contrast to classical political economists such as Adam Smith, Jean-Baptiste Say, David Ricardo and John Stuart Mill."
    • +3 (3 voturi)    
     un geniu zici? (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 21:22)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

     Te-ai gandit doua secunde in glorioasa ta viata de ce absolut toti cei care au vrut sa-i aplice ideile au dat gres? Lenin, Stalin, Hrusciov, Mao, Pol Pot, Castro, Chavez, Ceausescu, si multi alti cretini?
     Ori toti astia erau niste idioti psihopati, ori ideile lui Marx erau criminale si inaplicabile, ori numai pshihopatii credeau ca ideile lui pot avea succes.
     Hai, trage lozul castigator.
     • -1 (1 vot)    
      Nu înțeleg... (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 23:49)

      Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      ...nici de ce democrația de sorginte americană în mod invariabil duce la alegerea unor fundamentaliști islamici în lumea arabă, în timp ce dictaturile socialiste de inspirație sovietică (Libia, Siria, Iraq, Yemenul socialist) sunt sau au fost cele mai avansate privind drepturile femeilor și stârpirea tradițiilor islamice medievale.

      Poate succesul sau insuccesul unui sistem politic are mai mult de-a face cu calitatea umană și cu cultura locală. Sunt convins că Scandinavia contemporană ar fi aplaudată de Marx, mai puțin poate în privința importului necontrolat de refugiați.
  • -4 (6 voturi)    
   Ce nu inteleg (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 20:02)

   quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

   Ce nu inteleg de ce se dau romanii asa anticomunisti si "rup lantzul" , cand PCR a fost partidul comunist cel mai numeros din lume, raportat la populatia totala a tzarii.

   In noiembrie 1989, PCR-ul avea peste 4 milioane de membri, aprox 22% din populatia Romaniei.

   Pentru exemplificare, PC al URSS avea aproximativ 11% din populatie si PCC (China) avea aproximativ 8-9% din populatie.

   Eu, cand am terminat facultatea, ca sa nu fiu propus membru PCR, m-am inscris la toate bibliotecile straine din Bucuresti (US, UK si franceza) si cu asta nu am fost deranjat.

   Da' nici in Bulgaria nu mi s-a dat voie sa plec, cica, canci, "nu aveam calitati moral volitive" sa ma duc in excursie la bulgari.

   In seara lui 21 decembrie 1989 am fost la Intercontinental sa demonstrez impotriva lui Ceausescu, in dimineata lui 22 decembrie am demonstrat impotriva Ceausescu avand in fatza noastra blindatele armatei.

   In 1989, directorul institutului unde lucram era si secretar PCR pe institut.
   Dupa 1989, acelasi director, a transformat institutul in societate pe actiuni si a cumparat cea mai mare parte a lor devenind patron.
   • +2 (6 voturi)    
    Ce spui tu la inceput nu are nici o legatura (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 20:50)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

    cu situatia din Romania. China si URSS sunt tari mari cu interese militare globale si mari arsenale nucleare. Conducerea comunista rusa stia / (stie in China) ca se poate controla tara numai pritr- o ,,elita" de membrii de partid, care insumati totusi sunt multi ca numar. China parca e ,,controlata" in prezent numai de vreo 6 % din cetateni membrii de partid. Adica 90 de milioane ! Adica vreo 50 milioane de barbati comunisti. Adica cel putin 40 de milioane de barbati capabili sa fie inarmati si sa nimiceasca orice rascoala. Ai idee cate divizii formezi din 40 de milioane de oameni ? vreo 3000 ! de divizii de 15.000 de soldati !. Important este sa fie ,,fanatici comunisti", ,,mituiti" de regim si cointeresati ca regimul sa dainuie.
    • -4 (4 voturi)    
     Absolut fals (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 21:30)

     quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria aveau mai putini membri de partid raportat la totalul populatiei.

     La fel, numarul de informatori ai Secu/Militie era printre cele mai mari din statele comuniste.

     https://www.hotnews.ro/stiri-esential-7788191-romania-tara-turnatori-raportul-cnsas-2009-peste-560-actiuni-instanta-privind-fosti-ofiteri-colaboratori-securitatii-numar-dublu-fata-anul-precedent.htm

     https://www.timponline.ro/cati-informatori-avea-securitatea-in-romania-marius-oprea-copiii-isi-turnau-parintii-si-colegii-de-scoala/

     Pana si RDG avea mai putini informatori ca Securitatea
     Link: https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/1989-anul-care-a-schimbat-lumea/stasi-obsesia-supravegherii-dintre-sutele-de-mii-de-informatori-8-000-au-fost-elevi-si-studenti-318603
     • +1 (1 vot)    
      Continui comentariul pe (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 22:19)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

      langa subiect. Ungaria, Cehia, Polonia au avut o elita anti-comunista intelectuala mult mai numeroasa procentual ca in Romania. Nu degeaba se aflau pe teritoriul lor permanent numeroase trupe sovietice. Comunismul la astia a fost bagat absolut ,,cu sila". In timp ce in Romania un mult mai mare procent a acceptat comunismul benevol, chiar daca nu erau infocati comunisti. Dovada este in 1990.
      Bucuresti, gloata numeroasa PSD/ FSN din strada:
      ,,Bosorogii fara dinti, vor sa ajunga presedinti !".
      ,,Noi muncim, nu gandim !"
      ,,Nu ne vindem tara !" ,,Afara mosierii !"
      Asa ceva, strigat in masa, era de neconceput in Cehia, Ungaria si Polonia in 1990.
      • -2 (2 voturi)    
       "Elita" intelectuala romaneasca zici? (Duminică, 29 aprilie 2018, 15:15)

       quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       "Elita" intelectuala romaneasca zici?

       "Elita" intelectuala romaneasca a fost una gen Mihail Sadoveanu, George Calinescu.
       • +2 (2 voturi)    
        Sadoveanu a fost un tradator (Duminică, 29 aprilie 2018, 18:37)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

        politic. Nu a fost o ,,elita" adevarata. Si nu a fost un scriitor atat e mare cat l-au laudat comunistii. A scris mult si stufos, dar de valoare discutabila.
     • +2 (2 voturi)    
      Deci, Cehia, Ungaria si Polonia (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 23:12)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

      erau tari ,,speciale", mici ca dimensiuni, fara interese strategice militare, complet aservite militar catre URSS, si in care chiar si acel relativ mic procentaj de membrii de partid comunisti nu era ,,fanatic". In URSS si China erau cel putin
      2-3% de ,,barbati comunisti fanatici". Stii ce inseamna ,,numai" 2 % comunisti fanatici in URSS ? 290 milioane de oameni- URSS, adica vreo 6 milioane de membrii de partid ,,fanatici", din care poti forma o armata ,,fanatic comunista" de cel putin 4 milioane de soldati, care desigur sunt inzestrati de la inceputul unei ,,rascoale anti-comuniste" cu toate tancurile , artileria, armamentul nuclear si chimic, rezervele strategice de alimente si combustibil etc.
      Ai numai o idee despre forta unei armate de ,,numai" 4.000.000 de ,,fanatici comunisti"
      sovietici ?, dotati cu vreo 50.000 de tancuri +100.000 transportoare blindate +100.000 de tunuri etc.??
      • -1 (1 vot)    
       Ce ai scris? (Duminică, 29 aprilie 2018, 15:20)

       quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       Erau tari ,,speciale", mici ca dimensiuni, fara interese strategice militare.
       Ce aberatii scrii tu acolo?

       Polonia, stat, fara interese strategice militare.

       Daca URSS-ul vroia sa invadeze Occidentul, prin Polonia intra.

       Nene, comunismul in Romania a prins mult mai tare comparativ cu China sau ex URSS.

       Uita-te in jur, in Romania, cine este la putere?
       Pe cine vezi tu nene la putere? Pe PSD.
       Cine este PSD?
       Fost FSN.
       Cine a FSN? A fost PCR.
       Deci, cand zici PSD zici ex PCR.
       Nene, comunismul in Romania este bine merci, traieste prin PSD, ALDE si multe "genii" care-i voteaza.
       • +1 (1 vot)    
        Hai sa comparam Polonia din 1980 (Duminică, 29 aprilie 2018, 18:30)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

        cu URSS- ul. Ca sa avem de ce rade. E ca si cum ai compara Andora sau Luxemburg cu Franta !
        Polonezii aveau atunci un singur obiectiv strategic: Sa nu aiba rusii chef intr-o zi sa-i deporteze pe toti polonezii in Siberia !
        • 0 (0 voturi)    
         Comparam Romania cu Polonia (Duminică, 29 aprilie 2018, 20:03)

         quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

         Hai sa comparam Romania cu Polonia ca sa radem si mai mult.

         Hai sa comparam Romania cu Ungaria ca sa radem si mai mult.

         Polonezi s-au rasculat de mai multe ori impotriva regimului comunist.

         Ungurii s-au rasculat impotriva sovieticilor in 1956. Cine l-a trimis pe Imre Nagy pachet la comuniştii unguri dupa ce i-au promis azil politic? Comunisti romani.

         In anii '80 cine era cea mai stalinista tzara din blocul comunist european, mai dihai ca URSS-ul? Nu cumva RSR?

         Din anii' 70 unde a fost cultul personalitatii sefului statului, "cel ma iubit fiu al poporului" etc, samd, bla bla.... Nu cumva in Romania?
    • 0 (0 voturi)    
     Ipocrizie (Sâmbătă, 28 aprilie 2018, 23:49)

     quietguy58 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     "Vajnicii" anticomunisti de azi erau "vajnicii" comunisti de ieri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version