Liderii Coreii de Nord și Coreii de Sud au semnat, vineri, o declarație prin care sunt de acord să urmărească ”denuclearizarea completă a peninsulei coreene” și să depună eforturi pentru declararea unui sfârșit oficial al războiului din 1950, relatează Reuters.

Kim Jong-un si Moon Jae-inFoto: Captura BBC

”Cei doi lideri declară în fața poporului nostru și a întregii lumi că nu va mai fi război în peninsula coreeană și a venit o nouă eră a păcii”, arată declarația.

Declarația include promisiuni de a urmări reducerea armelor militare, de a opri "acțiunile ostile", de a transforma granița fortificată într-o "zonă de pace" și de a căuta discuții multilaterale cu alte țări, cum ar fi Statele Unite.

Summitul lui Kim Jong Un și Moon Jae-In a fost primul dintre liderii Coreii de Nord și de Sud după mai bine de un deceniu.

Ei au anunțat că vor căuta o înțelegere pentru a stabili o pace ”permanentă” și ”solidă” pe peninsulă.

”Vom face eforturi pentru a crea rezultate bune printr-o comunicare strânsă pentru a ne asigura că înțelegerea semnată astăzi în fața lumii nu va sfârși ca alte înțelegeri de până acum”, a spus Kim după semnarea declarației.

Kim este de așteptat să se întâlnească cu președintele american Donald Trump la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, în ceea ce va fi o întâlnire fără precedent între liderii actuali ai celor două țări.

”Kim Jong Un ... a declarat denuclearizarea și a promis că va opri testele nucleare, ceea ce ne spune că dorește ca Statele Unite să garanteze siguranța regimului său. Coreea de Nord dorește o garanție clară din partea Statelor Unite în schimbul denuclearizării”, a spus un analist coreean potrivit Reuters.

Citește și:

Moment istoric: Kim Jong-un a trecut pe jos granița în Coreea de Sud