Liderul nord-coreean, Kim Jong-un și omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, s-au întâlnit vineri la frontiera dintre cele două Corei, pentru summitul istoric ce va avea ca temă principală armele nucleare, informează Reuters. Într-un moment plin de simbolism, președintii celor două Corei și-au strâns mâinile la graniță.

Kim Jong-un si Moon Jae-inFoto: Captura BBC

UPDATE Prima întrevedere dintre Moon și Kim, care a durat aproximativ două ore, s-a încheiat. Liderii se vor întâlni din nou după prânz și vor continua discuțiile, anunță Reuters.

Seul a raportat că președintele Coreii de Nord i-a spus lui Moon că "nu îi va mai întrerupe somnul de dimineață", referindu-se la testele cu rachete nucleare. Potrivit știrilor din Coreea de Sud, Moon a spus că a avut loc "o discuție foarte bună astăzi", relatează The Guardian.

"Cu hotărâre, ne vom îndrepta spre un loc mai bun pentru a compensa cei 11 ani pierduți" de la ultimul summit, a declarat liderul nord-coreean.

Cei doi lideri s-au așezat față în față la o masă ovală din Casa Păcii, unde au făcut și primele declarații.

"Atunci când președintele Kim Jong-un a trecut linia de demarcație militară, Panmunjom (zona demilitarizată de frontieră) a devenit un simbol al păcii și nu al diviziunii. Îmi exprim din nou respectul pentru decizia președintelui Kim Jong-un de a face posibile discuțiile care vor avea loc astăzi", a declarat Moon Jae-in.

"Declar în fața președintelui Moon și a jurnaliștilor prezenți că vor exista discuții bune cu președintele Moon, că voi avea o atitudine deschisă, cinstită și sinceră și voi obține un rezultat bun", a spus Kim Jong-un.