Presa americană subliniază numeroasele dezacorduri dintre Trump şi Macron, in ciuda ”relației” afișate

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 27 aprilie 2018, 1:53 Actualitate | Internaţional


Macron si Trump
Foto: Captura YouTube
Este o vizită de stat care a fost foarte urmărită şi comentată. În timpul celor trei zile ale vizitei lui Emmanuel Macron în Statele Unite - prima a unui şef de stat de la alegerea lui Donald Trump -, media americane au insitat pe "relaţia deosebită" afişată cu preşedintele american.

''Bromance: Trump şi Macron împreună'' [termenul 'bromance' desemnează o relaţie apropiată între doi bărbaţi, fără nicio conotaţie sexuală], a titrat New York Times după sosirea dlui Macron la Casa Albă, marţi, 24 aprilie. Preşedintele american şi omologul lui francez şi-au înmulţit îmbrăţişările şi strângerile de mână pentru a-şi afişa cu ostentaţie "prietenia lor". Dl Trump nu a fost zgârcit cu laudele faţa de dl Macron: "Este impecabil", sau "va fi un preşedinte mare pentru Franţa".

"Când preşedintele Trump l-a primit pe preşedintele francez la Casa Albă, marţi, în prima vizită de stat oficială din era Trump, limbajul lor corporal a mers dincolo de respectuoasele strângeri de mână uzuale între doi lideri ai lumii (...) şi a arătat intimitate", remarcă New York Times care vede aici "o strategie diplomatică" din partea preşedintelui francez.

"Poveste de dragoste"
La rândul lui, Washington Post vorbeşte chiar de "poveste de dragoste", în limba franceză în text [histoire d’amour]. Dar în opinia cotidianului american: "Demonstraţiile de afecţiune publice abundente au ridicat întrebarea dacă cei doi nu participă pur şi simplu la un joc în care supralicitează".

Şi "ca în toate "bromance" stereotipe", continuă Washington Post, "femeile - în acest caz soţia lui Trump, Melania, şi soţia lui Macron, Brigitte - erau expediate în roluri de sprijin aproape tăcut".

Presa americană a revenit de asemenea îndelung asupra "poveştii mătreţii". La Casa Albă, marţi, dl Trump i-a scuturat mătreaţa de pe costum dlui Macron. "Avem o relaţie foarte privilegiată, de altfel, o să scutur mătreaţa asta", a spus dl Trump, prefăcându-se că scutură umărul lui Emmanuel Macron.

Pentru editorialistul Washington Post, Dana Milbank, nuanţat, "în urmă cu un secol, afacerea Dreyfus a zguduit Franţa. Acum, această naţiune trebuie să înfrunte afacerea mătreţei".
Mai serios, jurnalistul american se întreabă: "Ce joc face Macron? Tipic, să flateze egoul lui Trump pentru ca el să fie de acord cu el pe chestiuni de fond. Dar asta nu pare să funcţioneze pentru Macron".

Divergenţe reale
Căci această "relaţie specială" şi numeroasele gesturi de afecţiune între dnii Trump şi Macron n-au ascuns realele divergenţe între cei doi preşedinti: acordul pe nuclearul iranian, războiul comercial între Europa şi Statele Unite sau schimbările climatice.

Asta s-a văzut mai ales cu ocazia discursului din Congres rostit miercuri de Emmanuel Macron. Astfel, în opinia Vox, dezacordurile între cei doi sunt numeroase. "Macron, considerat liderul european preferat al lui Trump, a prezentat poziţii radical în dezacord cu poziţiile lui Trump privind acordul nuclear iranian (Macron a declarat să Statele Unite ar trebui să rămână în acord), schimbările climatice (Macron spune că sunt reale şi trebuie combătute), liberul-schimb (Macron a avertizat împotriva protecţionismullui) şi, mai larg, cooperarea înternaţională."În partea potenţial cea mai importantă a discursului său, Macron a avertizat Statele Unite împotriva retragerii din acordul nuclear iranian şi a promis că Franţa nu se va retrage", continuă site-ul de ştiri american.

"Distrugerea trumpismului"

O analiză împărtăşită de Stephen Collinson de la CNN, care estimează că, în faţa Congresului, "liderul francez carismatic (...) a repudiat filozofia politică şi viziunea preşedintelui american". După părerea jurnalistului american, discursul dlui Macron semăna "cu un discurs privind starea Uniunii al unui preşedinte democrat american".

O analiză împărtăşită de editorialul foarte elogios din Washington Post. Potrivit cotidianului, dl Macron "s-a folosit de discursul lui pentru a distruge pe scară mare trumpismul, totul împachetat într-o scrisoare de dragoste pentru Statele Unite şi un apel la americani să respecte valorile ancorate în propria noastră istorie".

Dar pentru dl Collinson de la CNN, voinţa şefului statului de "a menţine o relaţie amicală cu Trump va fi sever pusă la încercare dacă preşedintele ar decide, în ciuda rugăminţilor sale, să scoată Statele Unite din actualul acord iranian şi să continue un război comercial cu Europa". La primul punct, dl Macron va şti repede. Donald Trump trebuie să anunţe pe 12 mai dacă Statele Unite se retrag sau nu din acordul iranian şi dacă restabileşte sancţiuni împotriva Iranului.

material Le Monde (preluare RADOR)

356 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version