Angela Merkel este așteptată vineri la Washington, într-o ultimă tentativă europeană de a-l convinge pe președintele Donald Trump să scutească Uniunea Europeană de sancțiuni comerciale și să mențină acordul strategic privind dosarul nuclear iranian, scrie AFP.

Angela Merkel si Donald TrumpFoto: Agerpres/EPA

Vizita sa intervine imediat după cea a președintelui francez Emmanuel Macron care, în ciuda complicității afișate cu liderul american, nu a părut să fi obținut concesii în aceste două mari dosare.

Cancelarul german, care a plecat joi după-amiază din Berlin, nu își face prea mari iluzii legate de majorarea drepturilor vamale pentru importurile de oțel și aluminiu produse pe Batrânul Continent.

"Trebuie să plecăm de la principiul ca taxele vamale vor fi acolo la 1 mai", a declarat joi un responsabil guvernamental german, care a adăugat: "va trebui să vedem ce vom face".

Președintele american a promulgat în martie taxe de 25% pe importurile de oțel și de 10% pe cele pentru aluminiu. UE a beneficiat de o exceptare in extremis până în 1 mai.

Larry Kudlow, principalul consilier economic al lui Donald Trump, a afirmat joi că UE va trebui să acorde "concesii" pentru a scăpa de aceste taxe.

Celălalt obiectiv al Angelei Merkel este să îl convingă pe Trump că acordul nuclear cu Iranul trebuie păstrat, existând riscul, în caz contrar, ca Teheranul să-și reia cursa pentru obținerea armei atomice.

Or, Trump pare că se pregătește să denunțe acest text negociat de predeceosrul său, Barack Obama, înainte de data limită pe care a fixat-o, 12 mai.

Emmanuel Macron a propus renegocierea acordului, pentru a răspunde la anumite revendicări americane, legate în special de programul balistic iranian, dar ulterior s-a arătat foarte pesimist în ceea ce privește intențiile omologului său american.

"Analiza rațională a totalității declarațiilor sale nu mă incită să cred că va face totul pentru a menține" acordul, a spus el.

Cu excepția Washingtonului, toți semnatarii - Paris, Berlin, Londra, UE, Beijing și Moscova - și inspectorii internaționali consideră că Teheranul își respectă angajamentele.

Un obstacol suplimentar pentru Merkel este relația rece pe care o are cu președintele american. Întâlnirea tête-à-tête nu este prevăzută să dureze decât câteva zeci de minute, vineri după-amiază, departe de fastul rezervat președintelui francez.

Atât înainte, cât și după alegerea sa, miliardarul american a atacat Germania și în special pe cancelar. Cheltuieli militare insuficiente, primirea migranților musulmani, politici comerciale anti-americane: Berlinul, aliat loial de 70 de ani, s-a trezit pe banca acuzaților.

Precedenta sa vizită la Washington a provocat o scenă stranie, în care Trump a părut să ignore mâna întinsă de cancelarul german.

În ciuda a toate, "relația transatlantică este o comoară pe care vreau să o cultiv și să o îngrijesc", a promis Angela Merkel, săptămâna trecută.