”La fel ca evreii de la prima apariție a lui Hitler''. La mai puţin de 24 de ore de la închiderea definitivă a ''cuptorului'' dintre M5S şi partidele de centru-dreapta, liderul Forza Italia lansează un nou atac împotriva adepţilor lui Beppe Grillo.

Silvio Berlusconi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

''În Italia se întâmplă ceva cu adevărat periculos - spune Silvio Berlusconi în discursul pe care l-a ţinut cu ocazie Zilei Eliberării Italiei pe scena improvizată în oraşul Porzus din provincia Friuli, unde în februarie 1945 au fost ucişi 17 de partizani. Zilele trecute am întrebat câțiva oameni cărora le-am dat o mână de ajutor: „Cum vă simțiţi în faţa comportamentului acestei formațiuni politice, a acestei mișcări care nu poate fi numită un partid democratic?“ ''Mi-au răspuns că se simt la fel ca evreii la prima apariție a lui Hitler'', potrivit Rador, care citeaza Il Corriere della Sera.

Potrivit fostului prim-ministru, în aceste zile „au fost respinse 4,5 milioane de persoane care au votat în mod democratic iar acest lucru nu se poate întâmpla într-o țară liberă“, a adăugat Cavalerul. „Cred că am făcut bine că am revenit în viaţa politică pentru a apăra țara în fața marelui pericol ce avansează“.

''La 12 ani luptam deja pentru libertate, în '94 a avut loc prima lovitură de stat care a deschis o adevărată autostradă partidelor de stânga pentru a merge la guvern iar eu m-am simțit obligat să nu permit să se întâmple acest lucru. Şi mi-am dat seama că singura cale posibilă era cea de a fonda un nou partid. Acum credeţi că am o vârsta fragedă? Ar trebui să fac alte lucruri, să trimit mesaje copiilor și nepoților, numai că a intervenit ceva nou. Am constatat în regiunea Molise că profitând de situația de sărăcie în care se află mai mulți italieni care nu sunt mulțumiți cu poziția lor, cei din mișcarea lui Grillo au declarat că vor da 800 de euro tuturor, iar lumea i-a crezut. Încerc să-i invit pe cei care mă ascultă să se gândească bine înainte de a merge la vot şi să voteze pentru partidul libertăţii", a conchis fostul premier.

După acest atac, Berlusconi a arătat latura constructivă a partidului Forza Italia: „Astăzi suntem angajaţi în găsirea unei soluții la criza politică, fără drepturi de veto, o soluţie care să respecte votul italienilor“. Pentru că „toate forțele politice au datoria de a fi responsabile, atât în limbaj cât și în comportament, iar interesele politice nu pot perturba acea coexistență democratică câştigată atât de greu în urmă cu șaptezeci de ani.“