Administrația Trump intenționează să îl numească pe amiralul Harry Harris, șeful Comandamentului Pacific al Marinei americane în Hawaii -nominalizat deja pentru a fi următorul ambasador al SUA în Australia- în funcția de ambasador al SUA în Coreea de Sud, informează Reuters.

Harry HarrisFoto: Wikipedia

Mike Pompeo, numit de către Donald Trump în funcția de secretar de stat, l-a nominalizat pe Harris să preia postul, vacant încă de la preluarea mandatului de președinte de către Trump. Trei oficiali americani au confirmat pentru Reuters această nominalizare.

"Situația securității naționale în peninsula coreeană reprezintă cea mai mare prioritate, a declarat un oficial de la Casa Albă", care a vorbit sub condiția anonimatului.

Casa Albă nu a făcut încă nicio declarație.

Donald Trump l-a numit pe Harris în funcția de abasador al SUA în Australia în luna februarie, însă ocuparea funcției de la Seul a devenit o prioritate, întrucât eforturile diplomatice de rezolvare a crizei armelor nucleare din Coreea de Nord s-au intensificat.

Harris este unul dintre americanii de origine asiatică având cele mai înalte grade ale armatei SUA, după o carieră de 39 de ani. Aceste s-a născut în Yokosuka, din tată american (ofițer naval) și mamă japoneză.

Harry Harris, de formație pilot, este în prezent Șeful Comandamentului Pacific al Marinei americane, funcție din care își va da demisia în curând.