Săptămânile trec, dar problemele rămân. Cum ar putea să iasă Italia din impasul politic la o lună şi jumătate după legislative? Preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, după ce a condus el însuşi consultaţiile, a încredinţat această sarcină preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, potrivit Rador.

Sergio Mattarella, presedintele ItalieiFoto: Captura YouTube

După eşecul preşedintei Senatului (din rândurile dreptei), a venit rândul omologului său de la Adunarea Naţională, Roberto Fico, Mişcarea 5 Stele. Dilema rămâne aceeaşi: cum să fie formată o majoritate dacă cele trei minorităţi rezultate în urma scrutinului ridică veto-uri încrucişate una la adresa celeilalte?

Un guvern al învingătorilor

Luigi di Maio şi M5S refuză orice soluţie care îl include pe Silvio Berlusconi, Matteo Salvini de la Liga Nordului exclude orice discuţie cu Matteo Renzi şi Partidul Democrat. Cât despre acesta din urmă, refuză discuţii cu Liga.

Pentru moment, ipoteza cea mai probabilă rămâne cea a unui guvern al câştigătorilor scrutinului, care au fost forţele antisistem. Dar liderii lor sunt obligaţi să facă un adevărat număr de echilibristică pentru a menţine unitatea în propria tabără, ezitând să facă astăzi o alianţă cu adversarul de ieri.

Dorinţa de a guverna este mai puternică, dar până la... Il Cavaliere. Matteo Salvini (Liga Nordului) cere timp pentru ca abandonarea principalului său aliat să nu fie considerată o trădare.

Pact de guvernare

«Cred că putem face lucruri importante împreună cu Liga, dacă semnează un pact de guvernare», l-a încurajat Luigi di Maio. Acesta doreşte susţinere pentru IMM-uri, lupta împotriva sărăciei, scăderea impozitelor, un plan de investiţii în infrastructură, reforma justiţiei. Un document care va fi prezentat Partidului Democrat în cazul în care negocierile cu Liga eşuează.

Este exact ceea ce îşi doreşte Silvio Berlusconi, care a trecut de la critici la insulte la adresa M5S. «Este un pericol pentru ţară. Nu este un partid democrat. Aş angaja membrii M5S la societatea mea doar pentru a curăţa toaletele». El aspiră la un guvern de mare coaliţie ca în Germania sau la un guvern tehnic.

Bruxelles, oaia neagră

Opţiuni respinse categoric de Ligă şi de M5S, pentru care aceste opţiuni ar fi sinonime cu un executiv slab, pilotat de Bruxelles, oaia lor neagră. Ecuaţia politică are mai multe necunoscute, dar ş două certitudini: preşedintele Republicii nu ia în considerare o revenire la urne şi vrea ca numele preşedintelui Consiliului de Miniştri să fie cunoscut înaintea viitorului Consiliu European de la sfârşitul lunii iunie.