Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat marți că țara sa va ataca bateriile antiaeriene S-300 pe care Rusia le va livra Siriei, dacă acestea vor fi folosite împotriva unor ținte israeliene, scrie AFP.

Rachete S-300 rusestiFoto: Captura YouTube

Cotidianul rusesc Kommersant a scris luni că Rusia ar putea demara în scurt timp livrarea de sisteme S-300 către aliatul său sirian și că problema unei livrări gratuite este "practic rezolvată".

Livrarea acestor sisteme ar fi o veste proastă pentru libertatea de acțiune revendicată de Israel în Siria, cu care se află de jure în stare de război.

O sursă citată de Kommersant a avertizat față de consecințele "catastrofale pentru toate părțile" daca Israelul decide să lovească locațiile în care sunt amplasate bateriile S-300.

"Dacă sisteme rusești de arme sunt folosite împotriva noastră în Siria, vom acționa împotriva lor", a asigurat marți ministrul israelian al Apărării, într-un interviu pentru site-ul de știri Ynet.

Rusia și Siria au semnat în 2010 un acord pentru livrarea sistemelor S-300. Dar Damascul nu a intrat niciodată în posesia lor, în special din cauza presiunilor israeliene, potrivit Kommersant.

În prezent, baterii S-300 operate de ruși sunt amplasate în jurul bazei navale rusești Tartus, iar sisteme S-400, mai moderne, sunt amplasate la baza aeriană din Hmeinim (vest).

După recentele lovituri occidentale din Siria, ministrul rus al Afacerilor externe Serghei Lavrov a estimat că țara sa nu mai are "obligații morale" care să o împiedice să livreze sisteme S-300 Siriei. În vizită în China, acesta a precizat însă luni că "nicio decizie nu a fost încă luată".

"Rușii nu au niciun motiv să cauzeze fricțiuni cu noi și nici noi cu ei", a adăugat Avigdor Lieberman, subliniind că Moscova nu a folosit sistemele S-300 sau alte arme împotriva Israelului.