Armenii triumfau luni, dansând și umplându-și paharele în plină stradă în capitala Erevan, după ce Serj Sarksyan, fostul președinte numit premier în urmă cu mai puțin de o săptămână, a demisionat, în fața protestelor masive, scrie AFP. Sarksyan era un aliat apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Atmosfera de sarbatoare în ErevanFoto: Captura YouTube

"Mândru cetățean al Armeniei, ai câștigat! Și nimeni nu te poate priva de această victorie. Te felicit, popor victorios!", a declarat deputatul și liderul opoziției, Nikol Pashinyan, care a mobilizat timp de 11 zile consecutive mii de oameni care au cerut plecarea lui Sarkysian.

În piața Republicii, în centrul Erevanului, unde este și sediul guvernului, mii de oameni s-au adunat după anunțul demisiei premierului, agitând drapele naționale, dansând și îmbrățisându-se.

"O nouă viață începe azi!", a afirmat Goar Badalian, un student de 21 de ani.

În mai multe cartiere din Erevan, proprietarii de buticuri au scos mese în stradă și au deschis sticle de vin, invitând trecătorii să bea un pahar pentru viitorul țării.

"M-am înșelat"

Anunțul surpriză al demisiei lui Serj Sarkysian a venit luni, la câteva ore după eliberarea lui Nikol Pashinyan, arestat cu o zi în urmă în timpul unui protest, și care s-a alăturat imediat protestatarilor, declarând: "Toată lumea a înțeles deja că am câștigat!"

"Renunț la postul de conducător al țării", a declarat Sarkysian, într-un comunicat.

"Nikol Pashinyan a avut dreptate. Iar eu m-am înșelat", a spus Sarkysian, care a fost ales premier de către deputați după ce a fost zece ani președinte.

"Mișcarea de stradă nu voia ca eu să fiu prim ministru. Dar satisfacție cererii voastre și doresc pace, armonie și logică țării noastre", a spus acesta.

Vestea a fost primită în piața Republicii cu strigăte de bucurie și aplauze.

Din 13 aprilie, manifestanții au cerut Serj Sarkysian, acuzat de contestatari că se agață de putere cu orice preț și că nu a făcut nimic pentru a îmbunătăți viața oamenilor.

"Declar începutul unei revoluții pașnice, de catifea", le spunea în 17 aprilie Pashinyan protestatarilor din centrul Erevanului, mulți dintre ei tineri și fără afiliație politica, potrivit Reuters.

După zece ani în fruntea statului, Sarkysian a impus o reformă constituțională care a oferit puteri sporite premierului și a lăsat președintelui un rol onorific.

Un grup de militari activi s-a alăturat luni protestatarilor, potrivit ministerului armean al Apărării, care a promis o anchetă în acest caz.

Apel la dialog

După anunțul demisiei premierului, președintele Parlamentului, Ara Babloian, prim-vicepremierul Karen Karapetian precum și ministrul Apărării Vighen Sarkysian au făcut apel la "dialog" între manifestanți și autorități.

"Nu vrea ca un armean să se lupte cu alt armean", a declarat ministrul Apărării, într-o conferință de presă.

Kremlinul a declarat că urmărește "cu atenție situația din Armenia", o "țară extrem de importantă" pentru Rusia și "un aliat foarte apropiat", după cum a declarat la Moscova purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putine, Dmitri Peskov. Acesta a subliniat că mișcarea de protest este "o afacere internă armeană".