China și Rusia vor bloca orice încercare de a "sabota" acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, a avertizat luni șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a calificat drept "inacceptabilă" orice revizuire a textului, în condițiile în care Donald Trump amenință cu retragerea Statelor Unite, scrie AFP.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

"Există tentative de a interfera cu ordinea internațională pe care se bazează Națiunile Unite", a spus Lavrov, după ce s-a întâlnit, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi.

Acordul nuclear iranian din 2015, încheiat de marile puteri cu Teheranul, pentru a împiedica Iranul să obțină arma atomică, este "una dintre cele mai mari realizări ale diplomației internaționale în ultimii ani" și "orice revizuire a documentului este inacceptabilă", a spus ministrul rus.

"Am spus clar, în concertare cu China, că vom bloca toate tentativele de a sabota aceste acorduri care au fost aprobate de o rezoluție a ONU", a avertizat Lavrov.

Președintele american Donald Trump a dat ca ultimatum aliaților săi europeni data de 12 mai pentru a "remedia teribilele lacune" ale acordului.

Trump cere mai multe inspecții și mai ales suspendarea limitării în timp care a fost impusă Teheranului pentru activitățile nucleare, care expiră în 2025 și 2030.

Pentru europeni, acordul din 2015 rămâne cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să-și reia programul nuclear.

Subiectul va figura pe agenda discuțiilor pe care președintele francez Emmanuel Macron le va purta la Washington în această săptămână. când îi va cere lui Donald Trump să mențină SUA în acest acord. La acest moment, nu există un "plan B", a avertizat Macron, într-un interviu pentru Fox News.