Premierul ungar Viktor Orban și-a arătat vineri susținerea față de publicarea unor "liste" ce recenzează "rețelele lui Soros" în Ungaria, în condițiile în care reînvestirea sa pentru un nou mandat în fruntea guvernului, al treilea consecutiv, provoacă temeri în rândul organizațiilor din societatea civilă privind o nouă ofensivă împotriva lor, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: Flickr/ European People's Party

Săptămâna trecută, la câteva zile după larga victorie obținută în alegerile legislative de partidul liderului suveranist, Fidesz, un săptămânal proguvernamental a publicat pe două pagini o listă cu aproximativ 200 de nume ale unor angajați din ONG-uri, profesori și jurnaliști, prezentați drept afiliați ai miliardarului american de origine maghiară George Soros (87 de ani), pe care Orban l-a transformat în ţapul său ispăşitor.

"Văd că sunt dezbateri cu privire la dezvăluirea rețelei lui Soros, cu privire la anumite liste (...) Încurajez în mod special profesioniștii din presă să le prezinte oamenilor faptele, să dezvăluie cât mai multe rețele și colaborări posibil", a declarat Orban într-un interviu la postul public de radio.

"Fapte esențiale trebuie dezvăluite, desprecine e cine, cine are influență, cine plătește pe cine, de ce acționează", a adăugat liderul ungar în vârstă de 54 de ani.

"Dacă cuiva nu îi este rușine să accepte bani de la străini, nu ar trebui să îi fie rușine nici să admită asta", a mai spus el.

Publicarea acestei liste, sub titlul "Oamenii speculatorului", a creat neliniște în rândul organizațiilor societății civile din Ungaria. Acestea se tem de noi lovituri asupra activității lor, după ce Fidesz și-a asigurat o nouă majoritate de două treimi în parlament.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a criticat într-un mesaj postat pe Twitter publicarea unei asemenea liste de "inamici guvernamentali", fapt ce "atacă spațiul tot mai restrâns al societății civile".