Conform noilor date ale instituției naționale de statistică Danmarks Statistik, Danemarca este codașa UE la capitolul liber profesioniștilor, potrivit Rador. Cifrele arată că doar 7,5% dintre danezi activi cu vârste între 18 și 64 de ani erau liber profesioniști în al patrulea trimestru al lui 2017 - ceea ce așează Danemarca pe ultimul loc, în urma Luxembourgului, Suediei și Germaniei.

HotNews.roFoto: Hotnews

În schimb, Danemarca e prima din UE la procentul de angajați obișnuiți, 92,2% - fiind imediat în fața celor trei țări menționate mai sus.

Frecvență ridicată a angajării

Grecia e pe primul loc la liber profesioniști, cu aproape 30%, urmată de România, Italia și Polonia, în vreme ce media pe UE este de 13,6%. Danemarca a avut de asemenea una dintre cele mai mari rate ale frecvenței angajării [„employment frequency”, număr de zile lucrate per an - n.trad.] din UE, cu 74,6% - doar Suedia, Germania, Estonia și Olanda au întrecut-o. Media pe UE era de 68,1%.

În fine, danezii s-au situat mult deasupra mediei UE și în privința procentului populației care câștigă un salariu, cu 68,7%. Doar Suedia și Germania au avut un scor mai mare, media UE fiind de 58,2%.

Bătrânei de aur

Un alt aspect, conform unui nou raport al ministerului de interne, este acela că numărul oamenilor peste 60 de ani care muncesc a crescut cu 163.000 în ultimii patru ani. În acest moment, aproape una din trei persoane din Danemarca având peste 60 de ani este angajată sub o formă sau alta. Conform ministerului, creșterea numărului de bătrâni care muncesc se datorează creșterii graduale a vârstei minime de pensionare timpurie.