Camera Lorzilor i-a provocat o înfrângere jenantă premierului britanic, Theresa May, prin adoptarea unui amendament care pune sub semnul întrebării planurile sale de a părăsi Uniunea vamală, cu ocazia examinării textului de lege asupra Brexitului. Acest amendament, susținut de membrii majorității, din opoziția laburistă și de centru, a fost adoptat după-amiaza târziu în Camera superioară a parlamentului cu 348 de voturi contra 225, potrivit Rador.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

În mod specific, acesta include în proiectul de lege posibilitatea ca Regatul Unit să rămână în Uniunea vamală, în timp ce guvernul conservator s-a angajat să o părăsească, precum și pe piața unică, pentru a putea controla imigrația și a conduce în mod liber negocierile comerciale cu restul lumii.

Dar un divorț în aceste condiții provoacă îngrijorarea unora cu privire la posibilele sale consecințe asupra economiei și păcii în Irlanda de Nord, în cazul restabilirii unei frontiere cu Irlanda vecină. În cea mai mare parte în favoarea Uniunii Europene, Lorzii nu intenționează să lase să treacă proiectul de lege fără a-și impune punctul de vedere, după cum reiese din votul de miercuri.

"Acesta este un moment extrem de important: Camera Lorzilor s-a reunit pentru a arăta guvernului că menținerea unei Uniuni vamale este cheia prosperităţii viitoare a Regatului Unit", a spus liderul Partidului Liberal-Democrat (centru, susținător al rămânerii în UE), Richard Newby.

Acest vot ilustrează încă o dată diviziunile persistente din interiorul Partidului Conservator provocate de Brexit, unul dintre cei patru semnatari ai amendamentului nefiind altul decât Chris Patten, fostul președinte al partidului Tory.

În schimb, alții i-au avertizat pe Lorzi, după modelul conservatorului Michael Forsyth, potrivit căruia dorința Camerei superioare de a remodela textul riscă să "ridice opinia publică împotriva Pairilor" (Lorzii).

"Suntem dezamăgiți", a răspuns Ministerul pentru Brexit într-un comunicat, subliniind că poziția guvernului a rămas "foarte clară": "Părăsim Uniunea vamală și vom stabili un nou şi ambiţios acord vamal cu UE, prin consolidarea unor relații de afaceri noi cu partenerii noștri din întreaga lume".

Pe lângă acest spinos subiect, Lorzii ar trebui să conteste folosirea de către guvern a "Puterilor lui Henric al VIII-lea", o dispoziție care permite modificarea unei legi exonerânduse de controlul deplin al Parlamentului.

Camera superioară a Parlamentului ar putea fi, de asemenea, tentată să schimbe ora Brexitului, stabilit pe 29 martie 2019 la ora 23:00 ora Londrei, adică miezul nopții, la Bruxelles.

Textul va reveni apoi în faţa deputaţilor, care l-au votat în ianuarie.

Acest proiect de lege guvernamental privind retragerea dn UE trebuie să permită Regatului Unit să continue să funcționeze în mod normal atunci după ce se va desprinde de blocul european. El pune capăt supremației dreptului european asupra legislației naționale britanice și organizează transpunerea reglementărilor europene. Calendarul legislativ va culmina spre sfârșitul anului, când Parlamentul se va pronunţa cu privire la acordul de ieșire negociat cu Bruxelles-ul.