Șase din zece francezi spun că sunt "nemulțumiți" de activitatea lui Emmanuel Macron, la un an după alegerea acestuia în fruntea statului, potrivit unui sondaj IFOP-FIDIAL pentru "Paris Match", Sud Radio și CNEWS publicat miercuri.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

La întrebarea: "În ansamblu, la un an după alegerea lui Emmanuel Macron în funcția de președinte al Republicii, ați spune că sunteți foarte mulțumit, destul de mulțumit, destul de nemulțumit sau foarte nemulțumit de activitatea sa?", 58% dintre francezi au răspuns "nemulțumit", dintre care 24% sunt "foarte nemulțumiți" și 34% "destul de nemulţumiţi". 42% dintre francezi se declară "mulțumiți", 38% "destul de mulțumiți" și 4% "foarte mulțumiți".

În ceea ce privește "angajamentele pe care Emmanuel Macron şi le-a luat în timpul campaniei electorale", 57% dintre repondenți consideră că acestea au fost "ţinute", iar 43% afirmă contrariul.

Referitor la bilanțul pe domenii de acțiune, 67% estimează bilanțul "pozitiv" pentru "relațiile cu Uniunea Europeană", 63% pentru "imaginea Franței în străinătate", 56% pentru "creșterea și atractivitatea Franței". Pe de altă parte, doar 27% consideră bilanțul "pozitiv" pentru "reforma sistemului de pensii" și 18% pentru "situația din spitale".

În fine, 73% dintre cei chestionați consideră că Emmanuel Macron este "autoritar", 67% cred că "el știe unde merge". 53% îl consideră "simpatic", dar numai 30% îl consideră "aproape de preocupările francezilor".

Dacă prima rundă a alegerilor prezidențiale ar urma să aibă loc duminică, Emmanuel Macron ar obține 36% din voturile exprimate, în fața lui Marine Le Pen, 23%, în ipoteza unei candidaturi a lui Laurent Wauquiez (8%) pentru republicani. Jean-Luc Mélenchon ar obține 16,5%, Benoît Hamon 7% și Nicolas Dupont-Aignan 6%.

În aprilie 2017, Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au calificat pentru al doilea tur de scrutin, respectiv cu 24% și 21,3% din voturi.

Sondajul a fost efectuat online în perioada 12 -16 aprilie, pe un eşantion de 1.201 de persoane în vârstă de 18 ani și peste, reprezentând populația franceză, în conformitate cu metoda cotei. Marja de eroare este între 1,4 şi 3,1 puncte, potrivit Rador, care citeaza La Libre.