Axa franco-germană intenționează să se repropună ca un ghid pentru Europa. În timpul conferinței de presă comună care a avut loc la sfârşitul summit-ului bilateral cu cancelarul Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron a ţinut să precizeze că „până în iunie ne-am fixat obiectivul de a prezenta o viziune comună'', potrivit Rador, care citeaza Il Giornale.

Macron si MerkelFoto: Colaj foto

''Trebuie să dăm răspunsuri comune la problemele de ieri, de astăzi și de mâine şi să prezentăm o viziune comună a UE. Ne-am angajat să facem acest lucru - a adăugat Macron - şi o vom face la Consiliul European din iunie''. Și având în vedere ''viziunile profund naționaliste, acesta este un moment absolut crucial pentru viitorul Europei''. Cancelarul german Angel Merkel a confirmat angajamentul. ''Am decis că la summitul din iunie să abordăm teme centrale majore''.

Cei doi lideri s-au întâlnit pe şantierul noului castel din Berlin. O „locaţie“ care are o puternică valoare simbolică, deoarece potrivit celor doi, ''Europa este şi ea un şantier deschis". Președintele francez a dorit să sublinieze că „suveranitatea noastră comună este pusă la încercare.“ Și, așa cum a făcut la Strasbourg, în fața Parlamentului European reunit în ședință comună, a vorbit despre riscul generat de „naționalismul puternic“. O amenințare care trebuie înfruntată pentru binele şi pentru viitorul Europei.

O altă temă discutată a fost imigrația. ''Trebuie să creăm o solidaritate în afara şi în interiorul UE", a declarat Macron. ''Nu putem lăsa ca o singură țară să fie lăsată să se ocupe de primirea şi de integrarea migranţilor''. Preşedintele francez a subliniat că ''suntem blocați în ceea ce priveşte relocarea'' migranților în cadrul UE, indicând necesitatea de a ''împărtăși presiunea'' exercitată asupra țărilor în care sosesc migranţii. În acelaşi timp, trebuie să creăm o ''solidaritate externă, protejând și investind în frontierele noastre comune, armonizând normele de primire și demonstrând o reală solidaritate internă".

Citeste și: