Andrey Meshkov, co-fondatorul aplicației de blocare a reclamelor AdGuard, a descoperit că extensia pentru Chrome, AdRemover-care a avut peste 10 milioane de utilizatori-avea linii de cod ascunse în interiorul unei imagini, care era încărcată de pe un server controlat de la distanță, oferind creatorului extensiei posibilitatea de a-i schimba funcțiile fără actualizare, scrie Motherboard.

Virusi informaticiFoto: Flickr / Don Hankins

"În principiu, am descărcat aplicația si am verificat ce solicită aceasta la instalare", a spus Meshkov la telefon. "Niște solicitări ciudate mi-au atras atenția"

Deși Meshkov nu a descoperit imediat motivul pentru care extensia colecta date, a spus că legătura cu un server controlat de la distanță este periculoasă, deoarece aceasta ar putea schimba comportamentul browserului în multe moduri. Meshkov a spus că ar putea altera modul în care unele pagini arată, ar putea șterge informații de la utilizatori sau ar putea instala extensii suplimentare pe care utilizatorul nu le doreste.

Meshkov a spus că în timp ce Google a eliminat extensiile pe care le-a reclamat, magazinul de extensii este ticsit de acest tip de aplicații. În trecut, aceste extensii s-au răspândit și au ajuns să infecteze numeroși utilizatori.