Regele Swaziland, ultimul monarh absolut din Africa, a anunțat că țara sa își va schimba numele în "eSwatini", o decizie anunțată joi cu ocazia aniversării a 50 de ani de independență a acestui mic stat din Africa estică, scrie AFP.

Regele Mswati al III-leaFoto: YouTube

"Aș dori să anunț că Swaziland își va relua numele de origine", a declarat regele Mswati al III-lea la Manzini (centru), al doilea oraș al țării.

"Odată cu independența, toate țările africane și-au reluat numele vechi, cel dinainte de colonizare", a spus acesta, în fața unui stadion plin.

"Swaziland este singura țară care și-a conservat numele din perioada colonială. Deci, începând de acum, țara se va denumi oficial regatul eSwatini", a adaugat el.

ESwatini înseamnă "țara Swazi-lor", în limba swati. Numele de Swaziland este un amestec între limba engleză și swati.

Fost protectorat britanic, această mică țară muntoasă, situată între Africa de Sud și Mozambic, și-a câștigat independența în 1968.

La putere din 1986, regele Mswati este criticat regulat de comunitatea internațională și de ONG-uri pentru stilul de viață luxos în ciuda sărăciei acute a populației, precum și pentru încălcarea frecventă a drepturilor omului.