NATO nu are intenția să întărească prezența militară în țările baltice, care cer acest lucru, a declarat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Hotnews

"Nu prevedem în prezent majorarea prezenței noastre militare în regiune dar ceea ce prevedem este consolidarea capacității noastre de întărire în caz de necesitate", a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă la Haga.

Lideri celor trei țări baltice, ocupate și anexate de URSS în perioada celui de-al doilea Război Mondial, doresc o întărire a prezenței militare americane, prin mai mulți soldați și sisteme de apărare antiaeriană pe flancul estic al NATO.

Anul trecut, Alianța a amplasat patru batalioane multinaționale în Polonia și în cele trei țări baltice (Estonia, Letonia, Lituania). Armata americană a trimis și rachete Patriot în Lituania, în cadrul unor exerciții.

"În caz de nevoie, trebuie să avem forțe pregătite de amplasare foarte rapidă", a explicat Stoltenberg, la capătul unei întâlniri cu premierul olandez Mark Rutte.

Această chestiune, a spus el, va fi discutată la summitul NATO din 11 - 12 iulie din Bruxelles.