Pediatrul austriac Hans Asperger, care a dat numele sindromului Asperger, o formă de autism - a „cooperat activ” cu programul nazist de eutanasiere, arată un studiu publicat joi și citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Asperger a făcut astfel încât să se adapteze regimului nazist și a fost recompensat cu perspective de cariera pentru manifestarea loialității sale", scrie în acest studiu Herwig Czech, istoric al medicinei la

Universitatea de medicină din Viena.

Dr Asperger (1906-1980) "a legitimat public politica de igienă rasială inclusiv sterilizările forțate și a cooperat activ, în mai multe rânduri, cu programul nazist de eutanasiere a copiilor", afirmă acesta.

Dr Asperger a aderat la mai multe organizații afiliate naziștilor dar nu și la partidul nazist în sine, precizează studiul publicat în ziarul Molecular Autism.

Pentru studiul publicat în revista Molecular autism, Herwig Czech a explicat că a consultat numeroase publicații printre care arhive neexplorate până acum, inclusiv dosarele personale ale doctorului și studiile de caz ale pacienților.

Acesta a citat un document nazist din 1940 potrivit căruia Asperger "era în conformitate cu ideile național-socialiste privind chestiunile de rasă și legile privind sterilizarea".

Dr Asperger și-a arătat loialitatea față de principiile fundamentale ale medicinei naziste în conferințe publice. După anexarea Austriei de către Germania nazistă în martie 1938, acesta și-a semnat rapoartele de diagnostic cu formula "Heil Hitler".

Potrivit studiului, doctorul Asperger a recomandat transferarea a două fete, de doi și cinci ani, la faimosul centru Am Spiegelgrund situat în interiorul spitalului psihiatric Steinhof din Viena.

Aici au murit aproape 800 de copii lipsiți de "puritate rasială" și "interes ereditar", uciși în special prin otrăvire. Cele două fete, care se numără printre victime, au murit oficial de pneumonie.

Doctorul Asperger a făcut parte dintr-o comisie însărcinată cu deciderea sorții a circa 200 de bolnavi din departamentul pentru copii ai unui alt spital, dintre care 35 calificați drept „needucabili”, potrivit acestui studiu.

Sindromul Asperger este o formă de autism care include tulburări de interacțiune socială sau de comunicare. Doctorul Asperger l-a descris inițial cap "psihopatie autistică" dar, după moartea sa în 1980, i-a fost atribuit numele său.