Donald Trump a declarat miercuri că Tokyo are parte de tot sprijinul său și că va ajuta la repatrierea cetățenilor japonezi răpiți de Coreea de Nord între anii 1970 și 1980, informează AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

"Vom acționa foarte dur în privința acestei chestiuni și vom acționa din greu pentru a încerca să aducem acasă acești oameni", a declarat Trump, în timpul unei conferințe comune de presă, care a avut loc în Florida.

Răpirile cetățenilor japonezi afectează relațiile dintre Japonia și peninsula nord-coreeană, premierul Shinzo Abe purtând adesea o panglică albastră în memoria persoanelor răpite.

Premierul japonez i-a mulțumit miercuri președintelui SUA pentru sprijinul oferit.

Un summit intre Japonia și Coreea de Nord va avea loc în perioada următoare, pentru a discuta despre cetățenii japonezi răpiți de agenții nord-coreeni acum zeci de ani.

O rezoluție privind răpirea și programul nuclear este principala politică a Japoniei. Coreea de Nord trebuie să acționeze conform spuselor", a declarat Abe la sfârșitul lunii martie.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a precizat că nu va avea liniște până când cele 13 persoane pe care Coreea de Nord a recunoscut că le-a răpit se vor întoarce în țara lor. Răpirile au devenit un reper important în cariera lui Shinzo Abe.

În 2002, Coreea de Nord a confirmat că a răpit 13 japonezi, cu scopul instruirii spionilor în limba și obiceiurile japoneze. Tokyo, însă, susține că ar fi vorba despre cel puțin 17 persoane.