Oficialităţi de rang înalt britanice şi din partea UE se întâlnesc pentru prima dată miercuri ca să discute despre viitoarele relaţii dintre UK şi UE, acesta fiind un punct de referinţă în cadrul negocierilor Brexit.

HotNews.roFoto: Hotnews

La mai mult de un an de la declanşarea Articolului 50 de către guvernul britanic, negociatorii Regatului Unit şi ai blocului comunitar se întâlnesc pentru a discuta despre viitoarele relaţii comerciale ale UK, potrivit Rador, care citeaza The Guardian.

Convorbirile vor fi în cea mai mare parte limitate la o prezentare formală a liniilor directoare ale negocierilor, convenite de liderii UE în martie, precum şi stabilirea unui grafic al viitoarelor întâlniri. Cu toate acestea, este un moment semnificativ pentru Regatul Unit, la 10 luni de la momentul când ministrul pentru Brexit, David Davis, a fost silit să accepte graficul stabilit de UE, după ce anterior promisese "cearta verii".

Înainte de întrunirea de miercuri, coordonatorul pentru Brexit din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt, şi-a intensificat apelul la garanţii pentru ca cetăţenii UE să evite "coşmarul birocratic" care a afectat generaţia Windrush (politica guvernului britanic de a reduce cât mai mult numărul imigranţilor, inclusiv cetăţeni ai UE, care a generat abuzuri - n.r.).

În faţa Parlamentului European de la Strasbourg, Verhostadt a făcut apel la negociatorii-şefi ai Brexit, Davis şi Michel Barnier, să fie pregătiţi să facă schimbări în tratatul de retragere a britanicilor, dacă eurodeputaţii vor considera că sunt necesare modificări.

"Cu siguranţă, după scandalul Windrush din Marea Britanie, noi vrem să fim siguri că nu se va întâmpla acelaşi lucru cetăţenilor noştri europeni şi că nu va exista nici un coşmar birocratic acolo", a spus el.

Oficialităţi de la Home Office vor fi audiate de un grup special de eurodeputaţi, joia viitoare, la Bruxelles, unde li se vor pune întrebări despre procedura prin care 3,5 milioane de cetăţeni ai UE vor obţine statut special. După acea întrunire, "dacă va fi nevoie de schimbări, noi vom comunica şi negociatorilor, lui David Davis şi Michel Barnier, ce modificări sunt necesare pentru evitarea unor probleme pentru cetăţenii UE", a spus Verhofstadt.

Deşi Parlamentul European nu negociază Brexit-ul, are drept de veto asupra acordului final şi eurodeputaţii insistă că sunt gata să-l folosească.

Discuţiile de miercuri sunt coordonate de adjunctul lui Barnier, Sabine Weyand, şi de emisarul premierului britanic pentru Europa, OIly Robbins. Înainte de negocierile privind viitoarele relaţii, cei doi se întâlnesc pentru a discuta despre progresele făcute în soluţionarea statutului graniţei irlandeze, tema cea mai dificilă a convorbirilor.

În timpul pregătirilor pentru întâlnire, Donald Tusk, şeful Consiliului European, a reiterat avertismentul că Regatul Unit riscă să iasă din UE fără nici un acord dacă nu va fi găsită o soluţie privind Irlanda.

"Decizia UK privind Brexit a provocat problema şi Regatul Unit va trebui să ajute la soluţionarea acesteia", le-a spus el eurodeputaţilor. "În lipsa unei soluţii, nu va exista un acord de retragere şi nici tranziţie".

Guvernul irlandez, care este frustrat de progresele lente, insistă asupra identificării unei soluţii pentru chestiunea frontierei până în iunie. Până acum, Irlanda a beneficiat de o susţinere solidă din partea restului UE, ilustrată de Manfred Weber, liderul celui mai mare grup din Parlamentul European, care le-a spus miercuri eurodeputaţilor: "Suntem cu toţii irlandezi în această privinţă".

Diplomaţii spun că există o susţinere puternică pentru Irlanda, deşi unii cred că este improbabil ca speranţele guvernlui irlandez de a fi convenită o soluţie până în iunie să se îndeplinească. "Mi se pare puţin nerealist deoarece (problema irlandeză) este atât de politică, încât va putea fi ambalată doar cu toate celelalte, dacă vom depăşi etapa de a pune punctele pe toate i-urile, în cadrul unui pachet privind viitoarele relaţii", a spus unul din ei.

Articol de Jennifer Rankin