Trei companii belgiene au fost acuzate că au exportat substanţe chimice în Siria, inclusiv isopropanol, o substanţă care poate fi folosită pentru producerea de gaz sarin, despre care s-a spus că ar fi fost folosit în atacurile chimice ale guvernului lui Assad, relatează News.ro, citând Reuters.

Razboi in SiriaFoto: Captura YouTube

Procesul va începe pe 15 mai în Antwerp şi se va concentra pe exportul mai multor substanţe chimice între 2014 şi 2016 către Liban şi Siria de către compania AAE Chemie şi alte două firme de gestionare, Danmar Logistics şi Anex Customs.

„Companiile nu aveau licenţă de export pentru aceste produse”, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului.

„Atât companiile mele cât şi AAE Chemie au acţionat întotdeauna cu bună credinţă. Ne-am conformat mereu şi am trecut prin controalele ofiţerilor vamali la portul din Antwerp”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Danmar Logistics.

Ţările vestice au acuzat guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că a folosit arme chimice, printre care şi gaz sarin, contra propriei populaţii în timpul războiului civil. Potrivit țărilor occidentale, cel mai recent atac a avut loc pe 7 aprilie la Douma, motiv pentru care SUA, Franța și Marea Britanie au lovit cu rachete mai multe poziții ale Siriei.

Guvernul sirian neagă acuzaţiile.

Isopropanolul este folosit ca solvent industrial şi în anumite produse medicale şi este unul dintre cele două ingrediente-cheie necesare pentru a crea gaz sarin.