Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, ar fi preferat să obțină undă verde din partea Congresului înainte de a lansa atacurile asupra Siriei, săptămâna trecută, dar președintele Donald Trump nu a ținut cont de părerea sa, scrie miercuri New York Times, preluat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mattis, un general în retragere de Marină, a reușit însă să limiteze loviturile la trei ținte despre care se crede că adăposteau fabrici și stocuri de arme chimice, dar care nu riscau să pună în pericol viața soldaților ruși, precizează cotidianul, care citează surse militare și din administrația Trump.

Semn al divergențelor dintre Trump și ministrul Apărării, președintele american a afirmat, anunțând loviturile aeriene, că SUA sunt „pregătite să mențină acest răspuns până când regimul sirian încetează să mai folosească agenți chimici interziși”.

Dar, în realitate, loviturile au durat mai puțin de două minute și Mattis a subliniat că nu există alte dovezi pentru moment.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White, a dezmințit informații, pe care le-a calificat „erori strigătoare„.

Nu este pentru prima oară când opiniile lui Mattis și Trump sunt divergente dar șeful Pentagonului pare să fi reușit să mențină o relație privilegiată cu președintele american, chiar și atunci când nu a fost de acord cu el.