Mike Pompeo, directorul CIA, a avut o întâlnire cu Kim Jong-un în Coreea de Nord, în timpul Paștelui, potrivit rapoartelor americane, informeazăThe Guardian.Cei doi au discutat despre summitul dintre SUA și Coreea de Nord, care ar putea avea loc la "începutul lunii iunie".

HotNews.roFoto: Hotnews

Două persoane familiare cu întâlnirea dintre cei doi au declarat pentru Washington Post că Pompeo s-a întâlnit cu liderul nord-coreean în timpul sărbătorilor Pascale, ca parte a unui efort de a pune bazele discuțiilor directe dintre Donald Trump și Kim Jong-un.

Vizita lui Pompeo în Coreea de Nord a fost transmisă și de Associated Press, care susține că întâlnirea dintre cei doi a fost confirmată de oficialii americani.

Această întâlnire vine la scurt timp după ce Mike Pompeo a fost numit secretar de stat. CIA nu a confirmat încă întâlnirea, care ar reprezenta o întrevedere între cele două țări la cel mai înalt nivel. Ultima data când un lider nord-coreean s-a întâlnit cu un oficial occidental a fost în anul 2000, atunci când secretarul de stat Madeleine Albright s-a întâlnit cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim, la Phenian. Această vizită ar reprezenta, de asemenea, prima dată când Kim Jong-un se întâlnește cu un înalt oficial occidental.

"Nu comentăm călătoria directorului CIA", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Cu câteva ore înainte de publicarea raportului de către Washington Post, Trump a declarat presei că o întâlnire la nivel înalt între SUA și Coreea de Nord a avut loc.

"Am început să vorbim direct cu Coreea de Nord. Au existat discuții directe la nivel înalt cu Coreea de Nord și cred cu adevărat că există multă bunăvoință. Multe lucruri se întâmplă. Se întâmplă lucruri bune. Vom vedea ce se întâmplă, pentru că rezultatul final contează, nu faptul că ne gândim la o întâlnire", a declarat președintele american în timpul unei întâlniri cu premierul japonez, Shinzo Abe.

Trump a mai spus că summitul dintre SUA și Coreea de Nord ar putea avea loc "la începutul lunii iunie sau puțin înainte" și că se discută despre cinci locuri posibile.

Totodată, Trump a spus și că întâlnirea fără precedent ar putea, la fel de bine, să nu aibă loc.

"Este posibil că lucrurile să nu meargă bine și să nu existe o întâlnire. Dar vom vedea ce se va întâmpla", a mai adăugat Donald Trump.