Companiile aeriene americane au început să-și redirectioneze avioanele din spațiul aerian rus cu câteva ore înainte de expirarea unui acord cu Moscova asupra coridoarelor de aer, a declarat marți Departamentul de Stat al SUA, potrivit AFP.

Huntsman incearca sa deblocheze situatiaFoto: Wikipedia

UPDATE 05:00 Rusia prelungeşte temporar permisiunea de survol pentru avioanele americane. Departamentul de Stat a confirmat că Rusia a prelungit permisiunea de survol pentru aeronavele de pasageri şi de marfă până le 20 aprilie.

În fiecare zi, zeci de zboruri comerciale americane traversează spațiul aerian rus pentru a ajunge mai rapid la destinația lor din Asia, dar acordul dintre cele două țări și acordarea permisiunii lor expiră marți la miezul noptii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al SUA, Heather Nauert, a declarat ca ambasadorul SUA la Moscova, Jon Huntsman, a încercat să deblocheze situația în ultimul moment. Oficialii ruși ai aviației civile urmau să participe la discuțiile de la Departamentul de Stat din Washington în această săptămână, dar au anulat vizita. Nauert susține ca aceștia nu aveau niciun motiv să-și anuleze călătoria.

"Unele companii aeriene au luat decizia de a-și devia zborurile, deoarece sunt îngrijorate de această expirare... Nu vrem să ajungem la o perturbare a transportului aerian", a adăugat Nauert.

Atacurile de săptămâna trecută împotriva instalațiilor militare din Siria au înfuriat Moscova, care a încercat în trecut să utilizeze coridoarele de zbor ca pe un mijloc de negociere.