Comisia Europeană a propus marți statelor membre UE deschiderea negocierilor pentru o aderare a Albaniei și Macedoniei la blocul comunitar, a anunțat șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, potrivit AFP.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

"Comisia Europeană propune ca Consiliul (reprezentând statele membre) să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și fosta republică iugoslavă Macedonia", a declarat Federica Mogherini într-o conferință de presă susținută la Strasbourg, unde Parlamentul European este reunit săptămâna această în sesiune plenară.

"Decizia se întemeiază pe o evaluare a progreselor realizate de aceste două țări pe baza recomandărilor făcute în 2016 și o analiză a măsurilor puse în aplicare de Tirana și de Skopje", a explicat Mogherini.

"Această decizie reprezintă un mesaj de încurajare a acestor țări să continue reformele", a pledat ea.

"Va reveni celor 28 de state membre UE să evalueze progresele realizate și să ia o decizie", a concluzionat șefa diplomației UE.

Cu toate acestea, "există încă reticențe în statele membre de a accepta noi membri", a recunoscut comisarul austriac Johannes Hahn, responsabil cu politica de integrare europeană. "În țara mea, Austria, majoritatea populației este împotrivă", a arătat el.

"Trebuie să explicăm avantajele extinderii și integrării țărilor din Balcanii de Vest", a insistat Johannes Hahn.

UE a lansat deja negocieri de aderare cu Serbia, la începutul lui 2014, și cu Muntenegru în 2012.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, estima în noiembrie 2017 că aceste două țări vor deveni membre ale Uniunii "înainte de 2025".

Însă probleme serioase blochează în continuare normalizarea relațiilor între Serbia și Kosovo, fosta sa provincie a cărei proclamare unilaterală a independenței nu este recunoscută de cinci țări membre UE: Spania, Grecia, Cipru, Slovacia și România.

Alte două țări din fosta Iugoslavie sunt vizate de perspectiva unei aderări la UE: Bosnia-Herțegovina și Kosovo. "Sunt necesare în continuare progrese" în cazul acestor două țări, a explicat Federica Mogherini.

Un summit european cu țările din Balcanii de Vest este programat să aibă loc pe 17 mai, la Sofia (Bulgaria).