Fotografii care provin de la turnarea unui film de ficțiune susținut de puterea de la Damasc au fost deturnate și circulă pe rețelele sociale acuzând Căștile albe că au regizat prezumtivul atac chimic de la Douma, arată Factuel, bloggul de fact-checking al AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Machiaj, costume ale Căștilor albe, figuranți, clachetă ... toate ingredientele unei reconstituiri a unei scene de război în Siria sunt fotografiate pe platou. Numeroase site-uri distribuie aceste poze, afirmând ca reprezintă dovezile pentru regizarea unei scene de atac chimic la Douma, în apropiere de Damasc, de către Căștile albe.

Aceste Căști albe, un grup de salvatori din zona rebelă, sunt în mod regulat acuzate de regimul de la Damasc și de aliații săi de manipulări și regizări de atacuri.

Dar aceste fotografii - reale - provin de la turnarea unui film denumit "Revolution Man", susținut de ministerul sirian al Culturii și a cărui avanpremieră a fost salutată de agenția oficială siriană Sana într-o știre din 9 martie.

Potrivit agenției, filmul povestește istoria unui ziarist „în căutare de celebritate” și care „intră ilegal în Siria pentru a face fotografii și filme despre război”.

"După ce a eșuat să-și atingă scopul, ajută teroriștii să fabrice un atac chimic pentru a da fotografiilor sale un răsunet mondial”, adaugă Sana.

Fotografiile au fost publicate în februarie pe pagina de Facebook consacrată filmului.

Potrivit site-ului de investigații bellingcat, aceste poze au fost difuzate și de televiziunea publică rusească "Russia 1" care le-a prezentat drept dovada regizării prezumtivului atac.

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au efectuat o serie de lovituri aeriene în Siria, sâmbătă, ca represalii la prezumtivul atac chimic din 7 aprilie în Douma, pe atunci ultimul fief rebel în Ghouta estică, la porțile Damascului.

Siria a negat orice implicare.

Duminică, experți ai Organizației internaționale pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) au ajuns la Damasc pentru o misiune de inspecție, dar așteptau în continuare, marți, să primească autorizația de a merge la Douma.