Donald Trump a luat în considerare lansarea unui atac de trei ori mai amplu în Siria, care să includă și bombardarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană, dar a fost convins de secretarul Apărării, James Mattis să nu o facă, scrieTelegraph. Pentagonul i-a prezentat lui Trump trei opțiuni de răspuns la atacul chimic desfășurat de regimul Assad pe 7 aprilie în Douma, potrivitWall Street Journal.

Racheta de croaziera lansata spre SiriaFoto: DVIDS

Cea mai precaută opțiune presupunea un bombardament limitat al unităților legate de armele chimice, iar a doua includea, pe lângă acestea, și posturi militare de comandă.

A treia variantă presupunea lovituri devastatoare asupra armatei lui Bashar al-Assad, inclusiv capacități antiaeriene rusești din Siria. Aceasta ar fi însemnat declanșarea unei acțiuni militare de trei ori mai ample decât cea lansată de SUA, Marea Britanie și Franța în primele ore ale zilei de sâmbătă.

În timpul zilelor de planificare intensă în care s-a întâlnit cu principalii săi consilieri de securitate, președintele american a întrebat dacă opțiunea lovirii țintelor rusești și iraniene este necesară pentru afecta armata lui Assad, scrie Wall Street Journal.

Trump și ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, au presat pentru un bombardament mai serios în Siria.

Dar, potrivit publicației americane, Mattis a îndemnat la precauție și a sugerat că a treia opțiune ar putea duce la o escaladare a situației de către Rusia sau Iran. Decizia luată lafinal este văzută la Washington ca o confirmare a poziției importante pe care Mattis o are în administrația Trump.