„Participând la acțiunea în Siria, Franța și-a întărit poziția în Europa în sfera politicii externe și a securității” – spune Kai-Olaf Lang, expert la fundația guvernamentală germană Wissenschaft und Politik, intr-un interivu acordat Rzeczpospolita., citat de Rador.

Kai-Olaf LangFoto: youtube.com

Redactor: De ce Berlinul nu a decis să participe la intervenția în Siria?

Kai-Olaf Lang: Decizia privind absența participării directe este parte a culturii politicii germane. În mentalitatea germană, în mentalitatea unei părți însemnate a societății se află aversiunea față de participarea la operațiunile militare, chiar dacă ele servesc unui scop corect. Lucrul acesta este confirmat de sondaje: patru cincimi din germani s-au pronunțat împotriva participării la intervenția în Siria.

Redactor: Acum aproape două decenii, Joschka Fischer a spus că prima intervenție militară postbelică a Germaniei peste graniță este necesară, pentru că nu vrea repetarea celor de la Auschwitz. Era vorba atunci de Kosovo. Acum avem o situație similară.

Kai-Olaf Lang: Participarea la intervenția în Kosovo a fost o excepție, nu o regulă. După unificarea Germaniei a existat bănuiala că politica Berlinului în aceste probleme va avea caracter linear. Ar fi însemnat ca Germania să încerce să joace același rol în politica internațională ca Franța și Marea Britanie. Nu s-a întâmplat însă așa din motive spuse deja. Problema Kosovo a fost un lucru extraordinar și a provocat o reacție excepțională a Germaniei. Nu o putem trata însă ca un simptom de instabilitate a politicii germane.

Redactor: Cancelarul Merkel nu a lăsat însă nicio îndoială că Germania este de partea SUA, a Franței și Marii Britanii, afirmând că operațiunea a fost un avertisment necesar pentru regimul lui Assad. Are acest gest o importanță practică?

Kai-Olaf Lang: Declarația ei are o mare însemnătate simbolică. În anul 2011, Germania a refuzat să participe la operațiunea internațională militară în Libia. Acest lucru a fost interpretat de către unii politicieni în sensul că Germania nu este de partea susținătorilor unității Occidentului. În prezent, cu toată absența participării Germaniei la intervenția în Siria, nu există nicio îndoială că Berlinul sprijină acțiunile Occidentului și acționează în scopul întăririi unității lui.

Redactor: Intenționează Germania să participe la finanțarea costurilor intervențiilor externe?

Kai-Olaf Lang: Nu prea știm cum va arăta această chestiune. Un lucru este sigur: participând la acțiunea în Siria, Franța și-a întărit poziția sa în Europa în sfera politicii externe și a securității. Într-un anumit sens, aceasta este o provocare pentru Berlin. Mai înainte, Germania era cea care juca rolul cheie în multe probleme, precum imigrația, relațiile cu Rusia și conflictul din Ucraina. Se naște întrebarea, cum va acționa Germania în noua situație în favoarea ideii de apărare comună a statelor Uniunii și a reformei UE?