După rachete, diplomația: Statele Unite și aliații lor intenționează să lanseze o ofensivă pe lângă organizațiile internaționale pentru a încolţi regimul sirian și aliații săi, Rusia și Iranul, informează agențiile internaționale. Măsurile diplomatice vor fi convenite între Washington, Londra și Paris și vor viza consolidarea procesului de la Geneva (care încearcă să realizeze pacea în Siria) și deschiderea unei anchete pe termen lung privind utilizarea și depozitarea armelor chimice de către regimul Bashar al-Assad, potrivit Rador, care citeaza Jornal Economico.

Racheta Tomahawk lansata spre SiriaFoto: DVIDS

Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană și Liga Arabă sunt trei dintre enclavele, probabil cele mai importante, împotriva cărora cele trei țări care au condus acțiunea militară intenționează să activeze acest nou front diplomatic. Și dacă în cazul Organizației Națiunilor Unite și al Uniunii Europene activitatea diplomatică nu va fi cu adevărat dificilă, în cazul Ligii Arabe situaţia s-ar putea complica.

Organizația a declarat în weekend că inițiativa militară din zorii zilei de sâmbătă a fost "o crimă gravă", în special din punctul de vedere al dreptului internațional. Dar adevărul este că Liga Arabă nu nutreşte faţă de Bashar al-Assad o apreciere clară. În cei peste șapte ani ai războiului de pe teritoriul sirian, Liga Arabă s-a exprimat în mai multe rânduri în mod critic faţă de acțiunile lui al-Assad și chiar a ajuns să decidă, în 2011, suspendarea Siriei în cadrul activităților organizaţiei, avertizând că regimul ar putea fi sancționat dacă nu va pune capăt represaliilor sângeroase împotriva protestelor antiguvernamentale.

Recent, luna trecută, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abulgueit, a avertizat asupra deteriorării situației umanitare de la Ghouta de Est, principalul bastion de opoziție din împrejurimile Damascului, între timp oraşul fiind recuperat de al-Assad. Organizația cu sediul la Cairo a ajuns, chiar. să declare oficial că atacurile nediferenţiate "nu fac diferența între civili și combatanți" și că forțele guvernamentale folosesc "arme nepotrivite" împotriva zonelor rezidențiale din Ghouta de Est.

Ofensiva diplomatică pe lângă Liga Arabă este, deci, un pas important în încercarea de a izola regimul sirian, având în vedere faptul că al-Assad simte în profunzime, potrivit analiștilor, criticile aduse de ţările musulmane. Între timp, în timpul operațiunii militare, Casa Albă a distribuit documente care demonstrează că regimul sirian a folosit anul trecut cel puțin de 30 de ori arme chimice împotriva civililor.

Ultima a fost tocmai pe 7 aprilie în orașul rebel Douma, chiar în împrejurimile Damascului. Statele Unite susțin că deţin rapoarte secrete, relatări ale victimelor și medicilor, precum și fotografii care dovedesc acest lucru. În acest cadru, o propunere americană, franceză și britanică va fi discutată chiar astăzi în Consiliul de Securitate al ONU, care insistă asupra eliminării arsenalului chimic sirian, o promisiune a Siriei și a Rusiei din 2013, când Statele Unite plănuiau un atac punitiv similar celui de sâmbătă, iar acest lucru nu a fost niciodată îndeplinit.

Un alt pilon al ofensivei diplomatice este crearea unei comisii pentru stabilirea vinovăţiei legate de atacul asupra oraşului Douma și solicitarea ca Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, care acum investighează faptele în teren, să prezinte situaţia arsenalului chimic sirian.